Ingrid Ranes kor2

Surndaling i eit av verdas beste damekor

Surnadalsjenta Ingrid Persson Ranes er medlem av Kvindelige Studenters Sangforening, og i ein internasjonal konkurranse som nylig vart holdt, forsvarte koret plassen sin på toppen av Interkultur sin internasjonale ranking. Les kva Ingrid Persson Ranes skriv om opplevinga si her.

Bildet over: Ingrid Persson Ranes lengst til venstre. Foto: Øyvind Syljuåsen.

Tekst Ingrid Persson Ranes:

Eg visste ikkje heilt kva eg skulle førvente før vi reiste på tur. Koret har gjort det veldig bra i konkurransar dei siste åra, men ein skal ikkje ta noko for gitt i møte med så mange framifrå kor frå heile verda. Difor var eg veldig spent på heile turen. Vi konkurrerte i begge våre klassar (vaksenkor og folkemusikk) på måndag, men måtte vente til dagen etter med å få resultata våre. Vi kunne juble høgt og lenge då vi vart ropt opp som vinnarar, ikkje berre i ein, men i begge klassane våre! Det var ei heilt fantastisk oppleving, og eg greidde knapt å synge nasjonalsongen etterpå, då eg både var rørt og utruleg gira.

Difor kan eg med dette stolt seie at vi framleis er eit av verdas beste kvinnekor, ifølgje Interkultur (arrangøren, organisasjon som arrangerer korkonkurransar og -festivalar over heile verda) si ranking som verdas beste kvinnekor! Eg er så stolt og takksam over å få vere ein del av denne flotte gjengen her og alt vi får til saman. Dette hadde ikkje vore mogleg utan vår fantastiske dirigent, Marit Tøndel Bodsberg Weyde!

Ingrid Ranes kor.png
To glade jenter etter seieren. Ingrid Persson Ranes til høyre. Privat foto.

 

Les også:

Pressemelding 08.08.2019:

KSS har vunnet den prestisjefulle konkurransen Grand Prix of Nations - igjen! European Choir Games (ECG) arrangeres i Gøteborg nå i begynnelsen av august 2019. Det er et stort arrangement i regi av organisasjonen Interkultur, som jevnlig arrangerer korkonkurranser over hele verden (se www.interkultur.com). Arrangementet i Gøteborg har hatt over 6000 sangere fra hele verden som deltakere på både konserter, workshops og ulike konkurranser på flere nivåer. Konkurransen med det høyeste nivået er Grand Prix of Nations. Til denne kvalifiserer kun kor som tidligere har utmerket seg og vunnet konkurranser på et høyt nivå. Det er altså en internasjonal kåring av mesternes mester!

Sist gang KSS deltok på ECG, for fire år siden i Magdeburg, var det en stor opplevelse: Koret vant da Grand Prix of Nations i klassene for både kvinnekor og folkemusikk, og de høye skårene gjorde blant annet at KSS rykket inn på førsteplass på Interkulturs ranking av verdens kvinnekor. Denne rankingen gjøres ut fra poengscorene alle kor har oppnådd i Interkulturs konkurranser verden over gjennom flere år, noe som altså gjør det mulig å sammenlikne flere tusen kor på tvers av konkurranser og år. Det er ingen kvinnekor som har klart å slå KSS’ poengsum fra 2015 til nå – koret står derfor fortsatt som nummer én på denne listen (https://www.interkultur.com/world-rankings/ranking/show/Lists/female-choirs/).

Når KSS nå skulle delta i European Choir Games var det knyttet stor spenning til om de ville klare å gjenta den store bragden fra for fire år siden. Mange timers hardt arbeid har vært lagt ned av både den enkelte korist, dirigenten Marit Tøndel Bodsberg Weyde og koret samlet, for å prøve å få til å levere sitt ytterste nå når det gjaldt. Koret konkurrerte i Grand Prix of Nations i klassene Adult Choir (voksenkor) og Folklore A Capella (folkemusikk a capella), mot fremragende kor fra hele verden.

Å stå på scenen under konkurranse er alltid en spesiell opplevelse, og dette var inget unntak. Når hele koret er maksimalt skjerpet og alle ønsker å gjøre sitt ytterste for å musisere best mulig sammen, gir det en utrolig følelse av å være med på noe som er større enn en selv! Jubelrop og applaus fra publikum føltes også godt og motiverende - ikke minst fra alle de kjente koret hadde i salen som var venner og familie som hadde reist til Gøteborg for å heie på oss, samt medlemmer fra våre sangerbrødre i Den norske studentersangforening (DnS) som også konkurrerte i de samme klassene.

KSS var selv fornøyd med egen prestasjon etter konkurransene, og uansett glad for den fantastiske opplevelsen vi hadde sammen på scenen! Det var dog likevel en spenning til å ta og føle på da resultatene skulle annonseres på en stor premieseremoni i Partille Arena.

Under premieseremonien annonseres poengsummene fra nederst til øverst i hver klasse, og for hver sum og hvert kor som ble ropt opp steg spenningen mer og mer blant korets medlemmer. Når vi så ble ropt opp som vinnere, først i kategorien for voksenkor (GP Adult Choir) og så i kategorien for folkemusikk a capella (GP Folklore A Capella) var stemningen euforisk i gruppa! Folk jublet, lo og gråt, og det var en stor opplevelse å få stå foran en fullsatt arena til applaus og lyden av «Ja, vi elsker».

Det er en stolt og takknemlig gruppe som nå har fått bekreftet at vi holder stand på verdensrankingen: Skårene vi fikk nå var nærmest identiske med de koret fikk for fire år siden, og altså uslåelige denne gangen også! Slitne men veldig glade reiser vi hjem fra mesterskapet i Gøteborg med uforglemmelige opplevelser og to gullmedaljer i bagasjen!

Om KSS:
Kvindelige Studenters Sangforening (KSS) består av 56 ulike personligheter som ukentlig går sammen for å skape musikk og dele et unikt sosialt fellesskap. Med sin lange historie og universtitetstilknytning er korets preg modent, erfarent og tradisjonsrikt kombinert med ambisiøs musikalsk nysgjerrighet, kvinnesaksengasjement og ung livsglede. KSS ble stiftet i 1895, og er dermed verdens eldste akademiske kvinnekor. Siden stiftelsen har koret hevdet sin plass i musikkhistorien med sine musikalske prestasjoner og uroppføringer av verk for kvinnekor. Koret har spilt en viktig rolle både for universitetet og for kvinnesaken i Norge, et engasjement som er tydelig tilstede den dag i dag.

KSS er i dag et svært ambisiøst kor som har som mål å være helt i toppsjiktet blant norske og internasjonale kvinnekor. Koret har de siste årene i tillegg til konserter og deltakelse i nasjonale og internasjonale konkurranser, utgitt flere album og singler som har fått god mottakelse.