tp_leserinnlegg

Svar på åpent spørsmål

Kommentar til leserinnlegg fra Aksjonsgruppa for en åpnere kommunereformprosess v/ Jon Kristian Aune, Ingrid Rognskog, Anne Grete Grytbakk, Terje Børset, Magne Løfaldli og Johan Helgetun.

Jeg vil starte med å uttrykke at jeg hverken vil, kan eller har rett til å blande meg inn i hvordan Rindal kommune behandler sin prosess ang. kommunereformarbeidet. Det er Rindal kommune sin oppgave.

Derfra så konstaterer jeg at det er kommet et åpent spørsmål til begge kommunene, altså både til Surnadal kommune og Rindal kommune. Jeg skal i dette skrivet forsøke å belyse det nærmere.

I Surnadal er det alternativet Surnadal, Rindal og Halsa i en ny felles kommune som kom best ut både i utredningene fra Telemarksforskning og i innbyggerhøringa (telefonintervjua) i 2015.

Det var da naturlig for oss å jobbe for en intensjonsavtale med våre to gode nabokommuner. Surnadal kommune tok derfor initiativ overfor Rindal og Halsa om sonderingsmøter og videre forhandlinger. Dette har som kjent endt opp i en ferdig underskrevet intensjonsavtale, som alle tre kommunene har vedtatt i sine respektive kommunestyrer.
Surnadal kommune har gjort flere vedtak i kommunestyret som omhandler kommunereformen. Jeg skal her gjengi de vedtaka som jeg mener har betydning for spørsmålsstillerne, og samtidig gi en forklaring på vedtak som kanskje kan ha gitt grunnlag for misoppfatninger.

Den 18. juni i fjor hadde Surnadal kommunestyre oppe saka om utredningsalternativ.

Her endte det til slutt opp med å utrede følgende alternativ:

Surnadal alene (0-alternativet)
Surnadal – Rindal
Surnadal – Halsa
Surnadal – Sunndal
Surnadal – Rindal – Halsa

Til å gjennomføre utredningsarbeidet ble Telemarksforskning engasjert. I sin sluttrapport peker Telemarksforskning på at det er et reformbehov knytt til kommuneinndelinga på Nordmøre og ser for seg fem framtidige kommuner på Nordmøre:

Kristiansund-Averøy-Tingvoll-(Gjemnes)
Halsa-Surnadal-Rindal (evt. uten Halsa)
Aure-Hemne-Snillfjord (evt. Med Halsa)
Sunndal-Nesset
Smøla som egen kommune

Om alternativet Halsa-Surnadal-Rindal skriver Telemarksforskning i sin sluttrapport følgende:

«Kommunene har flere tjenestesamarbeid seg imellom i dag, og de tre kommunene utgjør en felles bo- og arbeidsmarkedsregion. Halsa er den kommunen i utredningen som inngår i flest alternativ, noe som tyder på at kommunen har flere mulige geografiske retningsvalg. Halsa er da også en del av alternativ 15, som består av  Aure, Hemne, Snillfjord og Halsa. Vi har vurdert det slik at det er mest naturlig at Halsa går inn i en ny kommune sammen med Surnadal og Rindal, men dersom de skulle velge å gå nordøstover, mener vi fortsatt at Rindal og Surnadal er et godt sammenslåingsalternativ. En sammenslåing mellom disse tre kommunene har også bred støtte blant både innbyggere og respondenter, og de har dessuten flere etablerte samarbeid seg imellom.»

Den 10. desember valgte kommunestyret et sonderings/forhandlingsutvalg som fikk som mandat å forhandle fram en intensjonsavtale som grunnlag for å vurdere sammenslåing med Rindal og/eller Halsa.

I samme møtet og under samme saka kom også vedtaket om å invitere Rindal og Halsa til sonderingsmøte primo januar 2016.

Før kommunestyremøtet i Surnadal den 18. februar hadde vi gjennomført to sonderings/forhandlingsmøter med Halsa-Rindal-Surnadal. På dette kommunestyremøtet ble det bl.a. gjort følgende vedtak i eget punkt:

•    Ein ny kommune beståande av Halsa, Surnadal og Rindal skal baserast på frivilligheit frå alle tre. Det vil seie at eit nei frå ein av dei tre kommunane betyr at samanslåingsalternativet Halsa, Surnadal og Rindal ikkje blir gjennomført.

Grunnen til at dette punktet er med, har jeg informert om både i utvidet formannskap (arbeidsgruppa), i kommunestyret og på folkemøter. Ettersom regjeringa har sagt at dersom en kommune i et sammenslåingsalternativ med flere kommuner sier nei, kan denne kommunen bli pålagt å bli med i en større sammenslåing. I respekt for et eventuelt nei fra enten Halsa eller Rindal ønsker vi ikke å være med å tvinge en av disse inn i en ny kommune bestående av alle tre, mot deres vilje. Dette punktet uttrykker IKKE at et alternativ med bare en av de to (Halsa eller Rindal) er utelukket. Mandatet fra kommunestyret ligger der, men Surnadal kommune sitt førstevalg er alle tre. Dersom det viser seg at det ikke vil bli noe av, ja så kan vi starte med blanke ark sammen med en av dem, om det er aktuelt.

Håper dette er klargjørende.

Surnadal 5. april 2016
Lilly Gunn Nyheim
ordfører Surnadal kommune