Synnjlauping og fortennagraut
Det var satt i stand til grøtdag på Rindal Skimuseum fredag, hvor flere slag grøt ble servert til en ordentlig grøtmarsj. Og vet du ikke hva synnjlauping er, kan Trollheimsportens grøtskole hjelpe!
Undertegnede må medgå at rindalsidentiteten fikk et par skudd for baugen når verken synnjlauping eller fortennagraut ikke umiddelbart ringte noen bjeller. Er jeg ikke nok opptatt av lokalgastronomisk historie- bidrar jeg til at grøtkulturen blir glemt? Ann Elin Hess Brønstad (avbildet til høyre) i Rindal Skimuseums Venneforening som arrangerer grautdagen kunne imidlertid hjelpe en grøtforvirret skribent.
Hettjgjort på stusse
Hun kunne fortelle at det i dag ble servert risengrynsgrøt, byggrynsgrøt og vassgraut (laget på byggmel). Skal man gjøre ekstra stas på vassgrauten, kan man legge på en skje med rømmegrøt, og vips - så har man fortennagraut. Dette gjorde man både fordi det så fint ut med litt rømmegrøt på toppen, men også for å spare på rømmegrøten. Men det stopper ikke der for vassgrauten, vaddesålekt. Man kan også ha synnjlauping på vassgrauten, og synnjlauping er helmelk som er sprengt med surmelk. Hvis man attpåtill tilsetter synnjlauping på kald vassgraut, da får man hettjgjort på stusse.
Kun salt i grøten
Det er nettopp å ta vare på og vise fram tradisjoner som er målet til venneforeninga, og i dag da grøttradisjonene. - En spiste grøt mange ganger for dagen før, forteller Hess Brønstad, og da gjerne vassgrauten, uten noe annet enn grunningrediensene vann, byggryn og salt. Det var ikke vanlig med smør og sukker slik den spises på grøtdagen i dag. Rømmegrøt på sin side var festmat og dermed ikke så vanlig å se utover de store anledningene, og på grøtdagen ble den kun servert til fortenning av vassgrauten.
Populær tradisjon
Det har tidligere møtt opp rundt hundre grøthungrige på grøtdagen, men i dag trodde Hess Brønstad at det lå an til over hundre - og det skulle bare mangle på slik en finværsdag! Utgangspunktet for grøtdagen var en tradisjonsmatdag, mens de nå altså har valgt å konsentrere seg kun om grøten. Da har de også valgt å lage litt stemning rundt det, i dag med felemusikk og grøtmarsj signert Ingrid Stokke.
Vi får håpe at grøtdagen er en tradisjon som fortsetter, slik at både synnjlaupingen og fortennagrauten lever videre!
Ingrid Stokke stod for stemningsmusikk og grøtmarsj.
...slik at damene kunne levere grøten i rett takt.
Flott pådekt bord!
En flott dag på museet!