Berit Flåtten

Tar Trollheimen litt tilbake til Rindal

Kommunestyret i Rindal var samla til møte i dag og der ble det vedtatt at kommunen ønsker å delta i et interkommunalt verneområdestyre for Trollheimen landskapsvernområde. Det er Miljøverndepartementet som har invitert kommunen til å bli med i forvaltninga av verneområdet Trollheimen. - Som å ta Trollheimen litt tilbake til Rindal, sa Berit Storholt Flåtten (Sp) (bildet).

Ordører John Ole Aspli inviterte kommunestyret til å si ja til å bli med i forvaltninga av Trollheimen. Sjøl om det ikke er mange oppgaver når det gjelder verneområder, vil Rindal bli delaktiv og få innsyn i det som foregår.

Berit Storhold Flåtten (Sp) støtta ordføreren:
- Dette blir litt som å ta Trollheimen tilbake til Rindal for oss rindalinger. Jeg håper dette vil være med på at rindalingene tar i bruk området enda meir enn i dag, sa ho.

Bakgrunnen for saka
Rindal kommune er invitert av MD til å delta i forvaltningen av verneområdet Trollheimen. Regjeringen har vedtatt at nasjonalparker og store verneområder skal forvaltes lokalt. Gjennom den nye forvaltningsmodellen for verneområdene som er beskrevet i Miljøverndepartementets budsjettproposisjon for 2010, vil kommunene få forvaltningsmyndighet gjennom deltagelse i politisk sammensatte nasjonalpark- eller verneområdestyrer. Alternativt vil fylkesmannen være forvaltningsmyndighet som i dag.

Ny forvaltningsmodell
Ny forvaltningsmodell for nasjonalparker og store verneområder:
1. Nasjonalpark-/verneområdestyre Politisk sammensatt, sammenlignbart med dagens Samarbeidsutvalg for Trollheimen.
2. Faglig rådgivende utvalg Bestående av repr. fra berørte parter/interesser.
3. Verneområdeforvalter Fagperson som skal tilsettes hos fylkesmannen, men være underlagt områdestyret. Personen skal være plassert sammen med fagpersoner knyttet til verneområdet, eks. SNO.

Denne nye ordningen skal være på plass i løpet av 2010.

Kommunestyret vedtok enstemmig å bli med.

Berit Flåtten_1024x933
Berit Storholt Flåtten (Sp).