Fra gamle til nye Trollheimsporten med Trollheimen
Tiur, traner og ørret - Dyreliv på plass
Enkelte tiurer bryr seg lite om folk når våren kommer, og dermed kan fotografen komme på kloss hold, slik han gjorde her i Langlimarka i Rindal, for Lars Olav Lund. Nå er alt om Dyreliv på plass under Naturmagasinet fra gamle til nye Trollheimsporten. Les alt om rype, rev, rådyr, snømus, tamrein, tiur, trane og ørret og alle de andre dyra under Dyreliv
Trollheimsporten oppgraderer fra gamle til nye Porten med å legge inn fleire saker fra Dyrelliv under Naturmagasinet. Det finner du på den grå menylinja under bankannonsen når du klikker på Trollheimen.
Det latinske navnet på storfugl er Tetrao urogallus, der tetrao er det greske (ja) ordet for tiur (og orrhane), mens urogallus betegnende nok betyr 'lidenskapelig hane', for å si det pent. Foto: Lars Olav Lund - bilde til høyre.
Denne trana (latinsk navn: Grus grus, i tranefamilien) lå på reiret ved et vann øst i Trollheimen våren 2003. Foto: Jan Egil Møkkelgård og det andre bildet viser traner ved reiret.
Traner i flukt over Nerskogen i juni 2005. Foto: Trond Moksnes.
Til slutt kan vi lese om ørreten av Lars Olav Lund:
For et par år siden sto det i en lokalavis at noen hadde tatt en ørret på 5,5 kg i et fjellvann som vi tror ligger nordvest i Trollheimen. På dette bildet står Statens Naturoppsyns mann i Trollheimen, Lars Olav Lund, med to kilosørreter fanget i et vann mer enn 1000 meter over havet og dypt inne i fjellheimen - mens ellers "hemmelig", og det selges ikke fiskekort der. Men mange andre vann i Trollheimen er åpne for fiske, og pen fangst kan det også bli.
Klikk på bildene nedenfor og sjå dem større og i serie.