tone gravvold og karsten warholm

Tone Gravvold kåret til århundrets kvinnelige idrettsutøver

I anledning Møre og Romsdal Idrettskrets' 100-års-jubileum, ble Tone Gravvold fra Surnadal kåret til århundrets kvinnelige idrettsutøver i fylket.

Ingressfoto: Tone Gravvold og Karsten Warholm ble kåret til århundrets idrettsutøvere i Møre og Romsdal (Foto: Surnadal kommune).


Lørdag arrangerte idrettskretsen idrettsgalla i Bjørnsonhuset i Molde, og mot slutten av kvelden var det klart for kåring av hundreårets beste idrettsutøver for kvinner og menn.

Fra Surnadal var Sturla Brørs (Langrenn) og Tone Gravvold (Langrenn, skiskyting, sykkel) nominerte, og Gravvold gikk like godt helt til topps i kåringen.

Medaljegrossisten tok sitt første Paralympics-gull på 5 km fri teknikk på Lillehammer i 1994, der hun også tok bronse på 15 km klassisk. Da var hun bare 16 år gammel. I Nagano fire år senere tok hun et nytt gull på 5 km fri og ny bronse på 15 km klassisk, men denne gangen var hun også med på å ta gull på stafett.

Også i paralympics i Salt Lake City i 2002 hentet Gravvold hjem edelt metall. Hun var med på å ta et nytt stafettgull i langrenn, samtidig som hun tok individuell bronse på 5 km fri og sølv på 7,5-kilometeren i skiskyting. Dermed står hun bokført med fire gull, ett sølv og tre bronsemedaljer fra paralympics.

Gravvold har dermed alene like mange paralympics-gull (4) som Norge har tatt til sammen i Torino i 2006, Vancouver i 2010, Sotsji i 2014 og Pyeongchang i 2018. Hun er også flere ganger verdensmester på ski.

I tillegg har 42-åringen fjerdeplasser både fra landeveis- og banesykling fra de paralympiske sommerlekene i Aten i 2004, og året etter ble hun europamester på tempo (tandem) sammen med pilot Ingunn Bollerud. 

Gravvold mottok Erling Stordahls ærespris i 2004, og lørdag mottok hun altså det synlige beviset på at hun er kåret til århundrets kvinnelige idrettsutøver i Møre og Romsdal.

Prisutdelere var fylkesmann Rigmor Brøste og visepresident Ole Jørstad i Norges Idrettsforbund, og fagjuryen bestod av Solveig Straume, Kåre Sæter, Heidi Falkhytten, Agnar Gjendem, Ann Mari Hammer og Rune Skavnes.

Prisen for århundrets mannlige utøver ble vunnet av Karsten Warholm fra Dimna.

tone gravvold og familie.jpg
Prisutdeler Ole Jørstad (f.v.), far Ottar Gravvold, mor Sissel Gravvold, ektemann Odd Borgersen, Tone Gravvold og prisutdeler Rigmor Brøste. (Foto: Surnadal Kommune)