P5180126

Innsendt av Arnstein Reitan

Topptur til Trollhetta

En topp tur og kanskje den fineste toppturen jeg har hatt på ski! Flott pinsevær og en utrolig varme - helt sikkert over 20 grader på toppen og så og si vindstille! Ikke ofte en kan gå en slik tur i shorts og T-skjorte uten å fryse - ja storparten av turen måtte T-skjorta av! Jeg blir "aldri" solbrendt på leggene og droppet å smøre de. Jeg undervurderte at snøen reflekterer sola, Aloe Vera måtte fram når jeg kom ned.

Utrolig nok var det ikke noe problem å gå på snøen over bekkene og det var heller ikke gjennomslagsføre enda, unntatt de siste hundre metrene på toppen. Men her kunne en gå på beina helt fram langs kanten til Litjhelvete, som fort kan bli til et Storhelvete om en faller utfor.
 
Veien fra den store P-plassen iResdalen er ikke kjørbar enda. Så det ble 3-4 km å gå på beina langs bomveien før skiene ble satt på. Kollega Even Nerland var reisefølge. Han visste godt hvor det var mest snø å finne så sent på året og traseen øst for Piksteinhøgda var et klokt valg uten å gå ned i Bjønnaråa. Men han hadde smurt med klister og måtte av med skiene 15-20 ganger mens jeg jeg vant mye tid med mine smørefrie når jeg labbet over barflekkene. Det gjorde at en vanlig dødelig kunne følge Nerland-tempoet oppover. Men denne dagen kunne jeg øse på med krefter uten å bli sliten. Det var rett og slett "Min dag" som Åge Aleksandersen synger. Synd jeg ikke fikk levert Lottokupong! Når det gjelder kjæligheten har jeg vært så heldig at der er det ikke mer å hente (that's a good vending - den må jeg huske til 50-årstalen til sommeren).
 
Nedturen ble ingen nedtur. Det var jo et veldig sugende føre men det gjorde jo at en kunne vende tuppene mer nedover. Liker nedkjøringen bedre fra Trollhetta enn den brattere og smalere nedkjøringa fra Snota der jeg gjørde et forsøk på å nå toppen 1. mai (men måtte snu nesten framme pga. snøstorm på toppen). Rundt 5 timer opp og 3 timer ned inkl. pauser er jeg godt fornøyd med.

Her kommer en bildeserie fra turen! Det er mulig å klikke bildene større.
P5180093
Even Nerland nærmer seg Raufjellvatnet. Resfjellet i bakgrunnen.
P5180095
Når du kommer opp Skaret åpenbares fjelltoppene Trollhetta og Rinnhatten. I bakgrunnen skimtes Neådalssnota.
P5180103
Utsikt fra toppen til de to andre toppene på Trollhetta som ikke er tilgjenmglig om vinteren.
P5180104
Litjhelvete. Så flere ras der nede.
P5180106
Utsikt fra toppen ned til Rinnhatten og Bjønnaråa.
P5180108
Nedfart: Enten den vanlige ruta ned Bjønnaråa, til venstre i bildet. Eller holde til høyre til å begynne med, passere steinhytta og traseen øst for Piksteinhøgda som vi ser midt i bilde.
P5180112
Steinhytta som kalles Trollbua.
P5180116
Her er det mulgheter for et krypinn for en som har blitt overrasket av storm. Men nå var den opptatt...
P5180117
Fra Trollbua er det fin utsikt mot den tyngste delen av oppstigningen til Trollhetta.
P5180126
Farvel for i dag til de flotte fjellene våre(f.v.): Trollhetta, Neådalssnota (skimtes såvidt), Snota og Rinnhatten.