Håvard Gjeldnes

Strålende prestasjoner

Tredjeplass internasjonalt som beste nordmann i Kalas-cupen

Håvard Gjeldnes bor sammen med familien sin på Kvanne, og jobber som mekaniker på Møre-Tre. I fritiden sykler han aktivt, som hobby. De siste to årene har han bedrevet e-sykling for å få sykle på vinterstid også, og imponerer med fantastiske prestasjoner.

Privat foto.

Fjoråret var et bra år for hobbysyklisten, hvor han vant blant annet Nibberittet og Furusjøen rundt 70 km. Han ble nummer syv i eliteklassen i Grenserittet og nummer femten i eliteklassen i Birkebeinerrittet.

I tillegg til sykling utendørs, holder han på med e-sykling. Trollheimsporten ringte Håvard lørdag, hvor han fortalte om to cuper han har deltatt i, som begge ble ferdige denne uken. Den ene ble ferdig på tirsdag og den andre på tordag. Gjeldnes forklarte hva e-sykling er og hvordan cupene foregår.

 

Strålende​ prestasjoner​

Gjeldnes kjøpte utstyr til e-sykling i desember 2018, så dette er 2. året han er med. E-sykling er en e-sport hvor man driver idretten nettbasert.

Torsdag var siste ritt i Kalas-cupen. Den har pågått i ti uker, med ett ritt hver uke. Det er de syv beste rittene av de ti som gjelder, der man kan få poeng ut i fra mellomspurter pr runde og plassering pr ritt.

-Jeg begynte med dette for å få sykle skikkelig i vintersesongen også.

Treningen foregår hjemme med fjernsyn, sykkel og rulle som sykkelen står oppå og som styrer motstand mot programmet.

Han forteller videre at e-sykling har foregått i 5-6 år, men at det har eksplodert nå i forbindelse med alle avlysningene i sykkelsporten på grunn av koronasituasjonen.

Håvard forklarer til Trollheimsporten at det i Kalas-cupen er fem klasser fra A til E, der de fire første klassene er for menn, og E-klassen er for damer. Klassene for mennene er rangert etter vanskelighetsgrad, der klasse A er rangert høyest. Gjeldnes var med i klasse A, hvor han imponerte med 3. plass internasjonalt som beste nordmann.

I tillegg har han deltatt i en dansk cup, som ble ferdig nå på tirsdag. Resultatene for denne cupen har ikke kommet ennå, men det ligger an til en 3. plass sammenlagt.

 

Nettbasert, uoffisiell norgescup

Gjeldnes bruker e-syklingen som opptrening til sommeren, men kan nå fortelle at Norges sykkelforbund planlegger å ordne offisiell norgesmesterskap som e-sykling mot høsten hvis koronasituasjonen vedvarer.

Nå pågår en mer seriøs, uoffisiell norgescup, som er vegen mot et eventuelt offisielt mesterskap hvor de nå prøver litt. Norske profflag er kommet inn, så der er det mange svært gode utøvere. Der er det 4 av 6 ritt som er gjeldende. Dette er neste mål for Gjeldnes.  

Han har ingen store forventninger for seg selv i konkurransen mot disse rytterne, men ser optimistisk på det.

-Det er ofte spurten som avgjør hvem som vinner, så med rett timing og flaks kan man komme langt frem, avslutter den blide syklisten.

Skjermdump fra programmet Zwift. Skjermdumpen er tatt av Håvard Gjeldnes..png
Skjermdump fra programmet Zwift. Her ser vi Gjeldnes konkurrere i finalerunden i Kalas-cupen. Skjermdumpen er tatt av Håvard Gjeldnes.​