
Trenger tips om gaupespor
Snøen har kommet over store deler av landet, noe som betyr gode forhold for bestandsregistrering av gaupe. Overvåkingen av gaupebestanden i Norge baserer seg på registrering av familiegrupper, det vil si en mor som går i følge med en eller flere årsunger.
Til høyre: Sporstempel etter gaupe. Gaupa er et kattedyr og har et sporstempel svært likt en vanlig katt. Sporavtrykket har fire synlige tær, der den ene av de to midtre tærne («Langfingeren») sitter litt lenger fram enn den andre, noe som gir et asymmetrisk og nokså rundt sporstempel. Gaupa har store labber, spormålene er som regel mellom 8 og 10 cm i diameter. Foto: Kjartan Knutsen.
Perioden for registrering starter 1. oktober. Den avsluttes ved utgangen av februar hvert år, fordi voksne dyr går sammen i parringstiden i mars og da kan de feilaktig bli vurdert å være familiegrupper. Målet med registreringen er å få en best mulig oversikt over antall familiegrupper som finnes før jakten starter.
Les heile saken her på sidene til Statens Naturoppsyn under Direktoratet for Naturforvaltning. Det er rovdata som har ansvaret for overvåkinga av gaupebestanden. Klikk på linken og sjå hvordan du går fram.
Spordeling etter ei gaupefamilie med minimum to unger. Gaupeungene følger vanligvis mora fram til de er nesten ett år gamle. Det er vanlig at ungene går i moras spor for å spare energi, ofte kan de følge dem så nøyaktig at det over lange strekninger kan være vanskelig å se om det er ett eller flere dyr i følge. Som regel vil ungene gå ut av moras spor der det er fast snø og lett å bevege seg, for eksempel ved veikryssinger og i tett barskog. Foto: Tord Bretten.