Jørgen Fløtlien

Unik treskisamling til skimuseet

Forrige uke fikk Rindal skimuseum flere henvendelser fra folk som hadde lest avisa Gudbrandsdølen Dagningen. Der stod det å lese om en stor treskisamling som var til salgs. Og hvem kan vel være en mer naturlig kjøper av en slik samling enn et skimuseum?

 

Samler på treski
Folk samler på så mangt, men hvem andre enn Jørgen Fløtlien på Moelv samler på gamle treski? Hele 150 par treski har Fløtlien samlet gjennom årene, kunne avisa Gudbrandsdølen Dagningen melde i en artikkel  8. desember.

Det var da glassfiberskia kom på markedet at moelvingen fikk det for seg at at han ville begynne å samle på treski. Og det var ikke for pengenes skyld han begynte å samle.
- Jeg skjønte at plastskia kom til å ta over, men samtidig tenkte jeg at treskia kom til å bli savnet når det hadde gått noen tiår, og det tror jeg at jeg har rett i, sier han til Dagningen.

Og så begynte han å reise rundt på auksjoner for å se etter treski. Så ble det ett par her og to par der, og etter å ha samla i noen tiår, stod han plutselig med 150 par. Med andre ord, garasjen full av alle slags treski.
 

Habil skiløper
Den nå 77-årige Jørgen Fløtlien har selv vært en habil skiløper som i sine beste år har danket ut toppløpere på 30- kilometeren. Det var da han var i militæret.
-Men det var skihopping jeg likte best, sier han, min personlige rekord er 66 meter.
 

Ski.jpgSelger samlinga
Nå synes han det er det nok og har bestemt seg for å kvitte meg med hele samlinga. Etter artikkelen i Gudbrandsdølen Dagningen skulle det vise seg at det var flere interessenter. Da Rindal skimuseum fikk tips om dette, var de ikke sene om å hive seg rundt, og etter kort tid var kjøpet i boks. Skimuseet fikk hele samlinga for kr. 18 000, og dagen etter kunne Dagningen melde om at alle treskia var solgt samla. Jørgen Fløtlien uttrykte stor glede over at samlinga ikke ble spredt, men kom til å bli tatt vare på, stilt ut og gjort tilgjengelig for publikum på museum.

Avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli ser for seg å lage treskiutstilling på Heggemslåven. I og med at alle skia har bindinger og er fullt ut brukbare, kan også skoleklasser som besøker museet få mulighet til å prøve hvordan det er å gå på treski. Så hvis noen har tidsriktige skisko i aktuelle størrelser, tar skimuseet gjerne i mot.
 

Nasjonalt  skimakermuseum
Det er flere skimuseum i Norge, men det er bare Rindal skimuseum som viser og tar vare på skimakerhistoria. Derfor er det naturlig at museet ikke bare viser rindalsproduserte ski, men også ski fra andre skifabrikker, og i Fløtliens skisamling fins det ski fra mange ulike produsenter.
 

Til Rindal på nyåret.
Fløtlien er nå i gang med å pakke ned hele skisamlinga og ser fram til å få en mer ryddig garasje. Det vil bli ordna med frakt nordover på nyåret.
 

Ski med sjel
77-årige Fløtlien tar seg enda gjerne en skitur når vær og føre tillater det. Hva slags ski han går på?
- Plastski, ler han. De har jo bedre gli. Men sjel, det har de ikke!
 

I garasjen.jpg

Jørgen Fløtlien på Moelv ser fram til å få bedre plass i garasjen.

Alle foto: Steinar Cristiansen, Gudbrandsdølen Dagningen