Råg_450x275

Unike Råg

I 2010 var Emma og Lucas de mest populære navnene i Norge. Råg derimot, er et navn som definitivt ikke finnes på navnetoppen. Det er kun 8 personer som har Råg til fornavn her til lands. Og samtlige har tilknytning til Surnadal!

Vi samlet fire av de fem Råg'ene som er bosatt i Surnadal. På bildet ser vi f.v. Råg Ranes, Råg Dyrnes Schei, Råg Ranes og Råg Mikkelsen. Alle er enige om at de har et navn de kan være stolte av. Utenfor vårt distrikt er navnet svært uvanlig, noe som kan skape utfordringer. 

- Jeg må hele tiden stave navnet mitt når jeg f.eks er på Taek-kwon-do samlinger. Ganske så ofte så blir navnet mitt skrevet eller uttalt feil. Mange tror jeg heter Roger, sier Råg Dyrnes Schei som er oppkalt etter sin oldefar. 

- Navnet var nok mer vanlig før i tiden. Da var det flere Råg'er enn det er nå. Vi vet for eksempel at navnet var brukt på 1700-tallet, sier Råg Ranes.
 
Råg er norrønt og betyr klok/lur.
 
Norges eldste
I Stavanger bor Norges eldste Råg. Nemlig Råg Aarnes (57) som opprinnelig er surnadaling.
 
- Jeg er den eldste Råg i landet, og har faktisk vært det helt siden jeg ble døpt. Jeg ble født på samme dag som min grandonkel Råg Langli døde. Presten nektet å døpe meg for Råg helt til min far viste frem et personlig brev fra Halvdan Koht (professor og utenriksminister i Nygårdsregjeringen i 1940). Da ombestemte presten seg, og jeg ble døpt Råg. Ivar Aasen blandet seg og inn i diskusjonen, og var klar på at Råg var et godkjent navn. Les brevet i original form her.
 
Hans Hyldbakk skrev en artikkel i Driva om navnet Råg, der han hevder at den første Råg i Surnadal sannsynligvis er født rundt 1620. Les artikkelen her.
 
Her er alle Råg'ene i Norge
 
Råg Aarnes (1953) er eldst, og er bosatt i Stavanger.
Råg Ranes (1959) bor i Surnadal
Råg Einar Dyvik (1962) bor i Klæbu. Han er tremenningen til Råg Ranes (eldstemann). Har hytte i Surnadal.
Råg Schei (1975) bor i Trondheim, men er født og oppvokst i Surnadal. Råg er fadder på Råg Ranes (minstemann).
Råg Mikkelsen (1975) bor i Surnadal.
Råg Dyrnes Schei (1998) bor i Surnadal.
Råg Rindal (2002) bor i Surnadal.
Råg Ranes (2006) bor i Surnadal.
 
Raag Rolfsen (1962) er bosatt i Oslo, og har sine forfedre i Surnadal. Han er den eneste som skriver navnet sitt slik.
 
 
I Møre og Romsdal var Emma det mest populære jentenavnet, og Markus det mest populære guttenavnet i 2010. Se hele statistikken her http://www.ssb.no/navn/
 
 
Vet du noe mer om bakgrunnen for navnet Råg, send gjerne en e-post til mari@trollheimsporten.no