Usikker fremtid for skolekorpset
Med kun 13 medlemmer og 1 aspirant, går dessverre Surnadal skolekors en usikker fremtid i møte. Nå frir korpset til alle musikkinteresserte - Vi har det kjempeartig sammen, og håper at flere vil være med slik at korpset fortsatt får bestå, sier de unge musikantene.
I tillegg til de 13 musikantene består også korpset av 5 drillpiker. Sammen øver de hver torsdag på Surnadal ungdomsskole. Da Trollheimsporten var på besøk, var det intens øving og siste finpuss på julesanger. Førstkommende lørdag skal korpset spille under julegrantenninga på AMFI, og i desember er det konsert i Ranes kyrkje og juleavslutning sammen med Surnadal hornmusikk og ungdomskoret Young Voices.
Foreldrerepresentant Kristin Holten og dirigent Lars Peder Sylte ser med bekymring på rekrutteringen.
- Vi har bare 1 aspirant, noe som godt kan beskrives som krise for korpset. Fortsetter denne trenden, er det ikke lenger skolekorps på 17.mai om noen år. Det vil være utrolig trist, sier Holten.
Sylte skryter av korpsmedlemmene sine, og beskriver de som en herlig gjeng med stor læringsvilje.
- Vi har et kjempegodt miljø, og jeg har et inderlig ønske om at korpset skal bestå videre i ei bygd med sterke korpstradisjoner. Jeg håper folk får øynene opp for de mange fordelene korpsmiljøet fører med seg. Her lærer de ikke bare noter og samspill, men også det å passe på seg selv, ta vare på kostbart utstyr og ta hensyn til andre. I tillegg reiser vi på flotte turer sammen. I vår var vi i England på korpstur, noe som ble en stor suksess. Dette er en gjeng med utrolig koselige unger, men vi har plass til så mange, mange flere. Her er alle velkommen, sier Sylte.
Holten og Sylte tror at kombinasjonen lave barnetall i kommunen og et utrolig bredt utvalg av fritidsaktiviteter er årsaken til nedgangen i korpset. Likevel har de ikke mistet troen på at korpsmusikk skal få en oppsving i kommunen.
- Vi har et godt tilbud for aspirantene på Kulturskulen på indre Nordmøre, hvor vi kjøper timer det første året de deltar. Vi vet at det er mange som spiller instrument som ikke er med i korpset. Dette håper vi å snu. Vi oppfordrer alle små musikanter om å ta kontakt med oss. Det er fullt mulig å komme på besøk på øving, og alle som vil kan få prøvespille for å se om dette er noe som fenger. Her er det ingen som havner på reservebenken, sier Holten og Sylte som kommer med en oppfordring til foreldrene.
- Snakk positivt om korpsmusikk rundt middagsbordet. Vi trenger positiv oppmerksomhet, og ei felles holdning om at korps er kult!
Vi spør hovedpersonene om hvorfor det er så artig med korps. Her er svarene:
- Vi drar på artige turer sammen
- Vennskapet
- Vi lærer noe som ikke så mange andre kan
- Vi lærer noter og kan spille fin musikk
- Nye bekjentskaper
- Rett og slett "kjempegøitt"