Utvider tilbudet om åpen kirke
Siden bispevisitasen i Rindal i september i fjor har Rindal kirke vært åpen for alle i tre timer hver fredag ettermiddag. Nå har soknerådet vedtatt å utvide åpningstida fra kl 15 - 19 på fredager. Alle er velkommen innom for en stille stund i kirkerommet når det føler behov for det.
Ønsket om åpen kirke kom fram i et møte som biskopen hadde med soknerådet og representanter fra kommunen under bispevisitasen i september i fjor. Det var også i sammenheng med "Tid for å leve"-konserten som ble arrangert i Rindal kirke på samme tid.
Muligheten for åpen kirke hadde man også tidligere diskutert i soknerådet, og det ble til at soknerådet allerede på det sammen møtet gjorde vedtak om å holde kirka åpen på fredag ettermiddag i en tid framover.
Etter dette har kirka vært åpen hver fredager kl 15 - 18. Nå forlenges altså ordningen, og tilbudet utvides med en time.
- Vi har naturlig nok ikke full oversikt over i hvor stor grad folk benytter seg av tilbudet, sier soknerådsmedlem Johan Helgetun - Men vi vet at enkelte dager har det vært flere innom, andre dager ingen. Og vi tenker at om bare én person har hatt nytte av å komme hit, så er det verdt det, sier han.
Tenn et lys for noen
Ved inngangsdøra i kirkerommet står en lysglobe. Den er plassert slik for at folk har mulighet til å tenne et lys når de kommer inn. Lyset i midten brenner hele tiden, slik at man enkelt kan tenne et mindre lys. Så kan man sitte i kirka og ha en stille stund mens lyset brenner.
Nå når det går mot vår er det flere som kommer til kirka for å stelle gravene. Da kan det også være fint å ha anledning til å gå inn i kirka og tenne et lys, som gjerne kan brenne mens man steller grava. Eller man kan sette seg ned i kirkerommet og tenke på noen, eller tenke på seg selv, mens lyset brenner ned.
På lysholderen er det slått opp et dikt. Budskapet i diktet er at lyset i seg selv kan være en bønn. Så enkelt kan det være.
Åpen kirke er for alle
Ordningen med åpen kirke fungerer slik at kirketjeneren sørger for lys og varme, og åpner dørene kl 15. Frivillige fra soknerådet bytter på å ha tilsyn, og tar en avsluttende runde ved stengetid.
- Vi har greie erfaringer med ordningen, men det er enda for kort tid til å evaluere den, sier Helgetun. - Folk må jo også bli vant til at vi har åpen kirke. Vi føler oss trygge på at dette er et trygt konsept, og at ingen kommer til å misbruke det. Vi stoler på folk, og vi stoler på at de bruker ordningen rett.
Johan Helgetun understreker at åpne kirke er for alle. Det trengs ingen kvalifikasjoner for å komme innom. Døra står åpen for alle som har lyst og kjenner et behov. Og du trenger ingen ord. Lyset kan være en bønn.