Våre trekkfluer

Nei, ikke trekkfugler. Trekkfluer. For de fins (om ikke så mange). De trekker mellom Sør- og Nord-Europa, men det er langt, så de bruker flere generasjoner på turen! En av disse artene er den som bærer det norske navnet dobbeltbåndet blomsterflue, vist på bildet over på en skogstorkenebb like ved Løften i Rindal.

De hører altså til en gruppe som kalles blomsterfluer – blomflugor, svirrefluer, Schwebfliegen, hover flies. Ja, de oppfører seg som et helikopter: står stille i lufta, for så brått å gi bånn gass bortover mot en blomst, eller redde seg unna en fiende. Men at de trekker, er altså et unntak; langt de fleste er standfluer. De fleste blomsterfluer har vernefarger/mønster, de etterligner veps, bier, humler. Bare i Norge har vi nesten 350 arter. Året 2016 med sine over 50 sommerdager her på Indre Nordmøre var et riktig godt blomsterflueår, bare rundt huset vårt var jeg så heldig å fotografere 55 arter. Et utvalg kommer her. Mange av dem er så vakre, de er luftens små juveler.

 

Bildetekster:

 

Stor droneflue. Droneflue-slekta har fått navnet fordi fluene ligner litt på en drone (hannbie). Fotografert på en gullkorg i blomsterbedet 27. mai.

 

Furuskogblomsterflue. På en valmue i bedet 29. mai.

 

Rettsnuteflue. Konstig utseende med den “snuten” som stikker rett ut. En vanlig art. På påskelilje 29. mai.

 

Stor kulehaleflue. Av de mindre artene, og sylslank som en modell. På løvetann på plenen 1. juni.

 

Vanlig solflue. En av dem vi kan treffe på daglig, og til langt ut på høsten. På seintblomstrende hagejordbær 26. september.

 

Trebåndet skogblomsterflue (vi bor nær skogen). På løvetann i hagen 12. juni.

 

Volucella bombylans, har ikke fått noe norsk navn ennå, men er ikke noen uvanlig art.  En prektig type. Hører til humleblomsterfluene. I bringebærkratt langs hagen 26. juni.

 

Hvitbåndet humleblomsterflue. Som så mange andre: i bringebærkrattet som strekker seg ut av hagen... Ypperlig for humler og mange andre insekter. 5. juli.

 

Vepsetreblomsterflue. På en liten spireabusk i hagen 30. juni. Treblomsterfluene holder til i våtmarker og på strender der det er mye råtnende ved (stammer og stokker), men tar seg gjerne en flygetur inn i nærliggende hager. De er store og flotte og etterligner veps.

 

Lys treblomsterflue. Stolt av denne her, som jeg traff på bare en eneste dag, langs hagen i kanten av ekra til naboen vår, Leif Magne Rindalsholt. Ingen vanlig art i Norge. På skvallerkål 19. juni. Skvallerkål er blant fluenes favoritter!

 

Svart tigerflue. En stor og brei blomsterflue. I bringebærkrattet (med skvallerkål i kanten) 4. juli.

 

Stor vepseblomsterflue. Tre av artene i denne slekta var å se i sommer. Prøver å narre andre til å tru at de er en farlig veps. På skogstorkenebb 4. juli.

 

Stripet barskogblomsterflue. På skogstorkenebb 4. juli den også.

 

Vanlig hageblomsterflue. En av dem du er garantert å treffe på. 4. juli.

 

Bueribbet markblomsterflue. Ja, en av juvelene. På mjølke 21. juli.

 

Kompostblomsterflue. Navnet skjemmer ingen. En spesiell blomsterflue, av de mindre artene. På spireabusk 7. juli.

 

Hundekjeksflue. En liten art. Det er ganske mange blomsterfluer som er omtrent helt svarte, de aller fleste av disse er små. På stjerneskjerm i bedet 28. juli.

 

Rødbeint råtevedblomsterflue. Den er staselig! I bringebærkrattet 25. juli, og bare den dagen.

 

Taigablomsterflue. En truet art (EN på rødlista). Fikk ikke tatt mer enn ett bilde av den, på litt for langt hold. Tjuvflaks likevel. Også taigablomsterflua hvilte i bringebærkrattet, 25. juli.