eirik vang aas region-sølv på landevei ingr foto Lorents Ola Aarsvold

Vang Aas med sterk avslutning på Tour te Fjells

Sykkeltrøbbel på andre etappe ødela kvennagardingen Eirik Vang Aas' muligheter til en topp-plassering i sammendraget, men 17-åringen viste på de to siste etappene at han er blant landets mest lovende førsteårsjuniorer. 

Sykkeltalentet Eirik Vang Aas frå Surnadal tok nyleg NM-sølv i lagtempo for juniorar saman med lagkameratane sine i Gauldal Sykkelklubb. 

Denne veka har han sykla firedagarsrittet Uno X Tour te Fjells, som har rittbase på Golsfjellet og arrangeres av CK Valdres. Rittet er ein del av Norgescupen.

Vang Aas sa tidligere i uka til Trollheimsporten at han gikk for topp 10-plasseringer både i Tour te Fjells og U6 i Sverige, som han nå reiser videre til.

– Samtidig er det snakk om ganske store ritt, og jeg er førsteårs junior, men man må sikte høyt. Neste år går jeg for pallplasser, fortalte 17-åringen før rittstart.

På første etappe var det klart for bakketempo, med 5,5 kilometer og totalt 259 høydemeters stigning. Her endte det med 25. plass av 52 startende for Vang Aas, som var 1.26 bak vinneren, Dennis Gråsvold fra Grenland SK.

– Rittet begynte dårlig med en liten forkjølelse rett før, så kroppen var helt ødelagt på tempoen, sier Eirik, som fikk store problemer med sykkelen på andre etappe.

Den gikk over 88,3 kilometer, og hadde både start- og målgang ved Sanderstølen.

– Jeg punkterte rett før den avgjørende bakken, og da jeg nesten var oppe igjen fikk jeg girtrøbbel, samtidig som kjedet kilte seg godt fast. Da jeg fikk det løst syklet jeg bare rolig til mål, men jeg kjente imidlertid at formen var på bedringens vei, sier Vang Aas, som trillet over målstreken 20 minutter og 31 sekunder bak Johannes Staune-Mittet fra Lillehammer CK. 
 

Hang med de beste i bakkene

Lørdag var det klart for det som gjerne beskrives som selve kongeetappen i Tour te Fjells. Da skulle 91,1 kilometer og 1826 høydemeter forseres, og denne gangen gjorde Eirik Vang Aas seg bemerket.

I tøft selskap syklet han inn til en flott 11. plass, 1.49,7 bak Staune-Mittet, som tok sin andre etappeseier på rad. Dermed syklet han seg opp fra 40. til 29. plass i sammendraget, og enda mer oppløftende: han var tredje best av alle førsteårsjuniorene på kongeetappen i det prestisjefulle Norgescuprittet.

– Lørdag var det en del tunge bakker, men jeg hang med de beste. Jeg punkterte dessverre da også, men kom meg opp igjen og inn til en 11. plass, sier Vang Aas.

På søndagens sisteetappe, som var 95 kilometer lang, men en del flatere enn lørdagens løype, gjorde 17-åringen fra Kvanne en ny god etappe.

– Jeg bestemte meg for å kjøre så billig som mulig, siden jeg skal delta i U6 i Sverige, som starter allerede i morgen. Det gikk et brudd på seks mann, som ingen tok seriøst. Jeg lå trygt i hovedfeltet hele dagen, tross en punktering i dag også, før jeg prøvde å rykke fra et par ganger, uten hell, sier Vang Aas, og fortsetter:

– Ned mot mål var det en heftig utforkjøring på 10 kilometer. Jeg kjørte som en gærning nedover, og fikk en liten luke frem til flata, der feltet ble samlet igjen. Så plasserte jeg meg bra i feltet og leverte en bra spurt.
 

Kun slått av Norgesmester i spurten

Og det er ingen underdrivelse, for den eneste som klarte å slå den tidligere Trollheimen Sykkelklubb-syklisten i spurten var Norgesmester Sakarias Løland. Dermed ble det andreplass i spurten i hovedfeltet, og en flott åttendeplass totalt på etappen. 

Nok en gang hevdet Vang Aas seg helt i toppen blant førsteårsjuniorene, denne gangen med bare tre 17-åringer foran seg.

– Ja, men i dag var det litt surt at bruddet gikk inn, for det var ikke akkurat de sterkeste rytterne som satt der. Derfor er jeg mye mer fornøyd med 8. plass som førsteårsjunior enn å bli nummer fire av 17-åringene. Lørdag, derimot, var jeg godt fornøyd med å være topp 3 av 17-åringene, sier han.

Andreas Hjørnevik fra Ringerike SK vant søndagens sisteetappe, mens Johannes Staune-Mittet fra Lillehammer vant rittet sammenlagt. Vang Aas forteller like etter siste etappe at han uansett ikke bryr seg veldig om sammenlagtplasseringen, når rittet ble som det ble.

– Hvilken plass jeg kom på sammenlagt har jeg faktisk ikke orket å sjekke, i og med at sammenlagthåpet ble totalt ødelagt på første fellesstartetappe på grunn av utrolig mye sykkeltrøbbel. Derfor satset jeg på etappene lørdag og søndag, og ikke sammenlagtplasseringen, sier Vang Aas, og smiler:

– Det eneste jeg vet er at jeg ikke er fornøyd med den.

Det ble til slutt 27. plass sammenlagt på Vang Aas, 23.38 bak Staune-Mittet, som var 54 sekunder foran toer Fredrik Gjesteland Finnesand fra Sandnes og 1.34 foran treer Sakarias Løland.
 

Rett videre til nytt ritt i Sverige

Nå bærer det altså videre til Sverige og nytt ritt for Gauldal-rytteren. Han forteller at den gode avslutningen på Tour te Fjells gjør at han har ambisjonene i orden før Sverige-turen:

– Det er en del veldig sterke svenske og danske lag og ryttere der, men målet er topp 10 sammenlagt, samt å komme meg på pallen på en av etappene. Men det kan bli hardt, sier Eirik Vang Aas.
 

Ingressfoto: Lorents Ola Aarsvold