Nå oppdatert med film
Vellykket Henningtime
Det var under fredsvåren 1945 at Hans Hyldbakk skrev diktet Vårsøg. Fredag formiddag, 70 år senere, stod komponisten Henning Sommerro foran skoleelevene i Surnadal for det som har blitt den årlige "Henningtimen".
Med Sommerros gode formidlingsevne og humoristiske preg, har Henningtimen blitt noe skoleelevene ser frem til når det etter hvert nærmer seg skoleslutt.
Både kjente og kjære verk som "Vårsøg", "Gravøl e Merradala" og "E slåttatæja" ble fremført, og mang en lystig historie ble fortalt til elevene. De fikk høre om Hyldbakks tanker bak diktene, i tillegg til historier og komponeringer fra Sommerros yngre dager som student og bandmedlem.
Det hele begynte da Sommerro og Ola Skei i ung alder oppdaget at de delte musikk som felles interesse, og derfra utviklet de seg blant annet gjennom å delta i skolekorpset. Da The Beatles slo gjennom på 1960-tallet, satt duoen foran radioen for å høre på og lære seg den nye musikken - uten å kunne et ord engelsk, kunne Sommerro fortelle.
Sommerro legger også en del vekt på det å føle seg "annerledes". Dette var noe han selv kjente på da han oppdaget klassisk musikk.
- Jeg har ikke gått mer enn ni år på skole, forteller den vellykkede komponisten, før han skynder seg å legge til:
- Ikke at dere skal føle dere inspirert av det. Jeg snek meg også inn bakveien på Konservatoriet i Trondheim. Men jeg lærte veldig mye og satt igjen med mange nye inntrykk, før jeg dro hjem igjen og ble Surnadals første sivilarbeider. Altså, det betyr jeg nektet militæret, da, uten at jeg skal gå noe nærmere innpå det, sier Sommerro med glimt i øyet.
Et av flere høydepunkt var nok da Anne Vognild Einum overrakte boka "Nye dikt frå Vårsøglandet" til Sommerro, som er en samling av dikt skrevet av skoleelever. I tillegg til diktsamlingen mottok Sommerro en utfordring fra Einum, som gikk ut på å ta et tilfeldig dikt og komponere en melodi til diktet på stående fot. Utfordringen tok Sommerro på strak arm.
Se video fra utfordringen her:
Anne Vognhild Einum overrekker "Nye dikt frå Vårsøglandet" som en takk for en musikalsk og lærerik time.