Otto Ola Harald Andreas 1_1024x596

.... og spille mye fotball

Viktig å bygge en grunnmur av allsidighet

Skal man bli god i fotball må man spille mye fotball. Det kan gjerne være leikbetong. Samtidig er det svært viktig å bygge en grunnmur av allsidighet - og de beste fotballspillerne er ikke de som drar ut og opplever Norge og Verden med turneringer i inn og utland. De blir tidlig ferdig med fotballen. Det var Ola By Rise, Andreas Morisbak og Otto Ulseth heilt enige om under temakvelden på Småtrolluka torsdag.

Mange var interessert da Småtolluka bød inn til temakveld med fra venstre Otto Ulseth, Ola By Rise, Harald Solvik og Andreas Morisbak torsdag kveld.

Hvordan bli en god fotballtrener?
Først hadde assisterende landslagstrener og lomundaling, Ola By Rise, en sekvens om "Hvordan bli en god fotballtrener?" Men sammen med alle de andre sportsinteresserte måtte han få med seg dagens etappe i Tour de France - seier til Edvald Boasson Hagen og tredjeplass til Thor Hushovd - det applauderte alle.

Ola By Rise har 19 sesonger bak seg som  keeper hos Rosenborg og i 11 av de siste 13 år har han vært forballtrener på heiltid - nå assistent for Egil "Drillo" Olsen for herrelandslaget.

- Dere er heldige som har Andreas Morisbak som mentor, sa han til instruktørene under Småtolluka. - Vær nysgjerrig. Du blir aldri for gammel til å lære. Jeg hadde ei keeperøkt på Trollbanen her før jeg kom hit. Det er 11 år siden jeg har hatt keepere på ei rein  økt. Det var spennde, fortalte han og understreket: Sjå forskjell på skit og pannekake. - Og husk, sa han. - I utlandet er det status å trene aldersbestemte lag.

Allsidighet eller spesialiseing i ung alder?
Sammen med Andreas Morisbak og Otto Ulseth var det temakveld etterpå med temaet: "Allsdighet eller spesialiseing i ung alder?"

- Vi må ha to tanker i hauet samtidig, sa Otto Ulseth, som innledet først: - De beste fotballspillerne er de som har spilt mest fotball - 10 000 timer i en tiårs periode. Og den andre tanken - flytsonemodellen - forholdet mellom utfordringer og ferdigheter - med og mot samme nivå, sa han. Altså: Mye fotballspilling, samt utfordringer etter ferdigheter.

Mentor under Smnåtrolluka på tredje året, Andreas Morisbak, opprinnelig fra Børsa, har arbeidet med spillerutvikling og trenerutvikling i Noges Fotballforbund i 32 år, understreket at alle skal med - og fotballglede, muligheter og utfordringer for alle.

Sunn fornuft og allsidighet
- Bruk sunn fornuft, sa Ola By Rise og understreka hvor viktig det var å ha et sted å holde på. Han oppfordra til allsidighet. - Bygg en solid gunnmur med alt mulig - langrenn, fotball, klatre i trær, bruk kroppen og så videre. En brei plattform er positivt. Og: Hold ut - ikke gjør unna alle turneringer, utenlandsreiser og aktiviteter i for ung alder. Hold på i nærmiljøet. Spill mye fotball, ja, men gjerne mye anna aktivitet også. Våre beste fotballspillere har nesten ikke spilt på aldesbestemte landslag, sa han og nemnte Ole Gunnar Solskjær og Morten Gamst Pedersen. - Kanskje vi ikke oppdaget dem i Vadsø og Kistiansund. Vi må fylle på med byggesteiner opp gjennom åra - mye fotballspill, eller hva du ønsker å bli god i - stor allsidighet, sa Ola By Rise og var glad det fantes slike fotballskoler som Småtrolluka, med masse små lag, masse ballberøring - og alt det andre rundt! Topp! sa han.

- Det er ingen motsetning mellom det å bli god og å ha det artig, sa han til slutt og fotalte om Messi på Barcelona. - Han har utrolig mange touch når han har ballen. Den sitter limt til foten. I Norge er den andre touchen stort sett ei tackling!

Under skriver fra venstre Andreas Morisbak, Harald Solvik, Ola By Rise og Otto Ulseth autografer på baller som skal loddes ut under turneringa på Trollbanen fredag: