strongman alle ingress

Vil bli Norges sterkeste

I den gamle meieribygningen i Rindal legger Odd Inge Kvernberg og Magnar Løset siste hånd på verket før de skal ut i konkurranse om å bli Norges sterkeste mann. For Ola Trygve Polden gjelder det å trene hardt frem til debuten i desember. 

Norges sterkeste mann er den største strongman-konkurransen i Norge. Her samles de beste for å slåss om tittelen Norges sterkeste mann. I år arrangeres konkurransen 29. oktober på Storefjell Høyfjellshotell. Rindalingene Magnar Løset (24) og Odd Inge Kvernberg (32) deltok begge i konkurransen i fjor. Løset klarte ikke å kvalifisere seg til finalen, men rutinerte Kvernberg endte på en flott 10. plass. I år er ambisjonen at begge skal oppnå gode plasseringer i finalen.

- Vi har trent meget godt det siste året, ikke minst takket være flotte treningslokaler. Tidligere trente vi utendørs, og da sier det seg selv at det i vinterhalvåret var varierende forhold. Vi står helt klart mye bedre rustet til å kunne hevde oss i Norges sterkeste mann i år enn i fjor. 

Det var etter at Trollheimsporten skrev om muskelbuntene i september i fjor at Bjørn Ranheim i RT Eiendom tok kontakt. Han kunne tilby guttene gratis leie i de gamle meierilokalene i Rindal.

- Det er helt fantastisk, og helt avgjørende for at vi skal få trent skikkelig på øvelsene vi skal utøve under konkurransen. Han fortjener en stor takk. Det gjør også våre øvrige sponsorer. Ståle Sæterbø ved Trollheimen treningssenter har sponset oss med utstyr, og Steinar Skrøvset ved Sollid Mek.hjelper oss med sveising av nytt utstyr. Vi er evig takknemmelig. Samtidig er det plass til flere sponsorer. Det er bare å ta kontakt, smiler de tre sterke herrene.

strongman løset polden kvernberg_690x435.jpg
Odd Inge Kvernberg (t.v), Ola Trygve Polden og Magnar Løset

Etter forrige gang Trollheimsporten tok en prat med Kvernberg og Løset har interessen for sporten økt i dalføret vårt. Nå har Hercules Strongman Team økt fra to til fire medlemmer på ett år.

- Veldig artig at flere får opp øynene for sporten vår. Vi er klar over at mange rister på hodet av det vi driver med, og det har vi full forståelse for. Det er en rar hobby. Men vi brenner for dette og synes det er både artig og tøft. Det har blitt en lidenskap. 

Ola Trygve Polden (25) fra Surnadal begynte med strongman i fjor, og skal debutere i konkurranse i desember. 

- Målet mitt er å unngå sisteplassen i min første konkurranse, og utvikle meg videre derifra. Jeg har doblet grepsstyrken min siden jeg startet treningen for ett år siden, og har også utviklet meg i dekkvelt. Det lover godt, sier Polden

I tillegg trener Oddmund Helgetun sammen med guttene, og han har også planer om å konkurrere i strongman.

ola trygve polden løft_690x460.jpg
Ola Trygve med tunge løft

strongman sponsorer_690x915.jpg
Ingen aktivitet mulig uten gode samarbeidspartnere

Tøffe øvelser
Strongmanutøvere blir inndelt i fire vektklasser: -80 kg, -90 kg, -105 kg og +105 kg. Det er i sistnevnte, kalt Åpen klasse, at både Løset og Kvernberg skal konkurrere.

Først må de ut i kvalifisering der de skal gjennom tre ulike øvelser: Apollons Axle, hvor 120 kilo skal løftes så mange ganger som mulig over hodet på ett minutt. Deretter venter Farmers, der utøverne skal gå 20 meter frem og tilbake med 120 kilo i hver hånd. Her konkurreres det på tid. Til slutt konkurreres det i dekkvelt, hvor hensikten er å velte et dekk på 400 kilo seks ganger på kortest mulig tid. De beste bruker under ett halvt minutt på denne øvelsen.

De 12 beste går videre til finalen hvor seks nye øvelser venter. Finalen blir sendt på TV2 Zebra.

Strongman er en liten sport i Norge, men får mye oppmerksomhet i utlandet. De som hevder seg i verdenstoppen kan leve av sporten sin. Det er den store drømmen for Hercules-utøverne.

- Et klart mål er å kunne hevde seg i utlandet. Da først er det mulig å gjøre penger på sporten vår. En av verdens beste strongman-utøver er over 50 år gammel, så vi kan holde på lenge enda. Alder er ingen hindring så lenge kroppen spiller på lag, smiler Kvernberg.

magnar løset dekk_690x445.jpg
Magnar demonstrerer dekkløft

Hercules fra 70-tallet
De har valgt å kalle deg Hercules Strongman Team, og det er ikke tilfeldig i følge primus motor Odd Inge Kvernberg.

- Det første treningsstudioet i Rindal ble etablert på 70-tallet og het nettopp Hercules. Da de avsluttet virksomheten kjøpte jeg opp alt de hadde av treningsutyr. Det bruker vi den dag i dag. 

Knappe to uker før Norges sterkeste mann går av stabelen føler Kvernberg og Løset at de er i rute. Nå skal finpussen legges før de tar turen til Gol.

- Min styrke er grep, Farmers og generelt det å flytte ting over en distanse, sier Løset som er klar på at han skal klare å kvalifisere seg til finalen i år.

- Magnar er den som har utviklet seg best det siste året, og jeg har stor tro på at Rindal skal være representert med to utøvere i finalen i år. Personlig har jeg min styrke i grepet, Farmers og dekkvelt. Jeg suger i alt som dreier seg om å løfte tungt over hodet. Det er det jeg må fokusere på frem til konkurransen, sier Kvernberg.

odd inge kvernberg løft2_690x498.jpg
Odd Inge terper på tunge løft

odd inge kvernberg løft_690x873.jpg

magnar løset løft_690x466.jpg
Magnar øver på "Yoke"