grilling_1024x683

Aktuelt tema på Folkeakademiets Kvenndalstur

Vilt i teori og praksis

Det ble en skikkelig trivelig kveld for de som deltok på Folkeakademiets tur til Kvenndalen torsdag kveld. Tema for treffet var vilt og jakt, og Anders Magne Ormset fra Surnadal jeger- og fiskeforening var til stede for å orientere om dette. Teori og praksis ble kombinert på en ypperlig måte, ettersom Ormsets orientering skjedde parallellt med tilberedning av grillkjøtt av vilt på borda rundt han.

"Sjefskokk" Inger Merete Mogstad (t.v.) legger viltkjøtt på grillen i Kvenndalen. Alle foto: Norunn Holten

Det var full varme på både bål og grill da gjestene ankom gapahuken i Kvenndalen torsdag kveld. Været var strålende med sol fra blå himmel, og de snødekte toppene rundt gjorde at man nesten følte seg ute i villmarken. De som var tidlig ute, fikk aller først en demonstrasjon på hvordan man parterer rype. Det var Ove Magne Åsen fra Surnadal jeger- og fiskeforening som stod for dette, og det synliggjorde for de tilstedeværende hvor eksklusive og dyrebare de lekre filetene av rype er. Etterpå ble det skåret opp kjøtt av både av elg, hjort og rådyr. Disse ble krydra og smaksatt med sjalottløk- og senere lagt på grillen.

Dette skjedde som sagt mens Anders Magne Ormset fra Surnadal jeger- og fiskeforening orienterte om jakt og vilt. Ikke minst var det interessant å høre tall fra siste jaktsesong i Surnadal. Ormset fortalte at det i 2011 ble felt 433 hjorter i kommunen. Dette tilsvarer omtrent 20 tonn med kjøtt. I tillegg ble det felt 70 elger, dette tilsvarer ca 7 tonn med kjøtt. Det blir felt få rådyr, men totalt blir det likevel høsta nesten 30 tonn viltkjøtt i kommunen i løpet av et år. Viltkjøtt er derfor en viktig kilde til kjøtt for mange, sa Ormset. Han redegjorde også om ulemper som følger med en for høy viltbestand, som f.eks. nedbeiting av innmark og mange viltpåkjørsler. Rovdyra, de naturlige fiendene til hjorteviltet,er i dag så få at de ikke greier å regulere bestanden, og dette blir derfor en viktig oppgave for menneskene.

Ellers var det det sosiale som stod i sentrum denne kvelden. Barna koste seg og leika med bålet sprakende i bakgrunnen, og det ble natursti med premie til alle små deltakere etterpå. I gapahuken og rundt bålet gikk praten, mens det ble grilla pølser og kosa seg med viltkjøtt. Frista ikke dette til gjentakelse, så vet ikke vi!

Ove Magne Åsen fra Surnadal jeger- og fiskeforening trylla fram to eksklusive rypefileter da han demonstrerte partering av rype.

Ikke så gamle, men pølsegrillinga har de uten tvil taket på!

Anders Magne Ormset fra Surnadal jeger- og fiskeforening( i midten) orienterer om vilt og jakt i Kvenndalen.

Fra post til post på natursti!

Mye lekkert å smake på etter at grillkokkene er ferdige!

Instruksjon i natursti!