Voksne skaper vennskap - på nett
På Rindal skole har de kampanjeuke mot mobbing, og onsdag kveld var foreldre, foresatte og andre invitert til samling i Attanova. Rektor Jon Brønstad fortalte at overskrifta for arbeidet var «Voksne skaper vennskap - på nett.» De fokuserte på nettbruk. Det er så lett å slenge med ord på nettet når en sitter heime aleine, sa Brønstad. Det er lett å glømme at seinere i livet vil arbeidsgivere "google" seg fram til utsegner du helst ville ha usagt.
Elevene i ungdomsskolen har hatt workshop, og 10.-klassingene Ingeborg og Ida presenterte noe av det de hadde jobba fram under temaet Digital dømmekraft.
Mandag hadde de lært mye om nettet, hvordan det fungerte og om alle spora som de legger igjen. - Alt blir lagra, til og med snapchats som forsvinner for mottakeren etter sekunder!
De lærte også om virkninga av det som er skrevet. Det står der utan filter. Ingen mimikk som viser virkninga av orda. Ingen tilbakemelding for å rette på missforståelser. Du ser ingen reaksjoner på ironien din eller spøken, og den kan lett ha heilt andre følger enn du la i det.
Du kan se gjennom denne videoen.
Alle er på nett, - snapchat, facebook og andre sosiale media. Det er en kamp om «likes». Tenk på de som ikke får noen likes! Eller som får negative og sårende kommentarer.
Elevene fikk også se denne sterke videoen.
- Vi må være positive overfor hverandre, sa ungdommene. Det er å bruke nettvett. Foreldre aner trolig ikke hvor stygge barna deres kan være mot hverandre i det skjulte på nettet.
Politibetjent Maja Lo fra Surnadal og Rindal lensmannskontor hadde deltatt både på mandag og under workshoppen tirsdag. Ho var imponert over engasjementet til ungdommene.
Maja Lo er bosatt i Rindal og skal arbeide forebyggende blant ungdom i distriktet. Derfor ønsker ho å bli godt kjent med de unge slik at de kjenner henne når ho møter de igjen og kanskje trenger rettledning seinere i livet. Ho gler seg til å samarbeide med alle disse flinke ungdommene.
I møta med ungdommene merka ho seg den store forskjellen det er frå 8. til 10.klasse. For de yngste kan «likes» være viktigere enn skoleresultater. Usikkerheta er stor, sjølfølelsa låg, og internett har mye å si for dette. Tenk på det neste gang du kommenterer med «fina», «søta», hjerte-hjerte på bilder. Alle ser det – og sammenlikner.
Vi fikk også presentert resultata fra ungdomsundersøkelsen i Rindal 2014 fra Ungdata ved folkehelsekoordinator Grete Ranes Heggem. Denne undersøkelsen gjelder både skole og fritid.
Kortversjon av undersøkelsen kan du laste ned her på ungdata.no.
Kvelden ble avslutta med denne korte filmen.
Etterpå var det noen av foreldra som stod igjen i stille samtale før de tok på heimveg.