Edgar 4_1024x697

... sier Edgar Landsem og oppsummerer laksesesongen:

- Et godt normalår for Øvre Sæter!

- 2012 har vært et godt normalår, men på langt nær så godt som i 2010 og 2011, sier Edgar Landsem når han oppsummerer laksesesongen ved Øvre Sæter og Surna. - Et godt normalår for Øvre Sæter og et litt dårligere normalår for Surna. Totalt for Surna vil vi komme opp i rundt noe over 4 tonn - og tidligere har vi karakterisert mellom 4 og 6 tonn som et normalt fiske i Surna, sier han.

Trollheimsporten tok turen til Øvre Sæter Laksecamp denne uka og ville snakke litt med Jan Johansson - som har vært driver av laksecampen til Edgar Landsem siden 1997. Siden han var 17 år har Janne vært fast gjest i Surna - i år er det 52. Sesongen og 69-åringen har oppsummert sesongen sammen med Edgar: - Et godt normalår for Øvre Sæter - et litt dårligere normalår for heile Surna!

Fjoråret historisk
- Jeg avslutter de siste dagene her etter at Janne har reist heim til Sverige for i år, kunne eier Edgar Landsem fortelle Trollheimsporten.

- Når en ser historisk på det (de siste 40 år siden starten av 1970-åra) var fjoråret (2011) det nest beste resultatet. Da kom vi over 100 laks totalt og i kilo over 1 tonn. Det er over det dobbelte av normalen, forteller Edgar og legger til at i gjennomsnitt gjennom 40 år har vi tatt mellom 60 og 70 laks her ved Øvre Sæter.

Katastrofeår for ørreten
- Spesielt dårlig i år er ørreten - egentlig katastrofalt dårlig, sier han.

- Videre har vi tatt mye stor laks til Surna å være her ved Øvre Sæter. Vi har toppene - en på 16 kilo og to på 14. Ellers har vi halve statistikken i ti på topp for heile Surna i år. Men det kan variere. Andre år er vi ikke på ti på topp i det heile tatt, sier han.

Meget bra avslutning
Ellers er fisket nå siste uka meget bra. Tirsdag da Trollheimsporten var innom var det alt fiska sju laks. I gjennomsnitt i uka har det i år vært mellom 7 og 9.

- Ellers er det litt spesielt i år at det er fiska mye laks mellom 3 og 4 kilo - hva skal vi kalle det - smålaks eller? spør han og sammen med Jan Johansson har de kommet fram til en teori:

Det er i havet det skjer
- Kanskje har det vært litt dårlige forhold i havet, slik at dette er små toåringer som har kommet opp. Altså de har stått over et år i havet. Laks på mellom 3 og 4 kilo har tidligere vært sjelden. De skulle ha vært over fem kilo når de kommer igjen som toåringer, sier han.

- Hvordan ser du på fisket ellers i Surna, lus og markfiske?

- Jeg har en følelse av at det blir fiska meir lenger nede i elva i år, sier han og legger til at det for Surna som heilhet har vært et litt dårlig normalår, mens det for Øvre Sæter har vært et godt normalår!

- Vi opplever ikke lusa som eksepsjonell såpass langt oppe i elva. Når laksen kommer hit er lusa borte. Og lus er det fremste kvalitetsproduktet for laksen. Det er positivt. Da ser vi det går laks, sier han.

Markfiske - ikke tema!
Markfiske vil han ikke kommentere i det heile tatt. - Her ved Øvre Sæter er det forbudt med mark. Siden Janne ble driver er det bare fluefiske som gjelder, kanskje 95 % - og så har vi litt sluk. Derfor er ikke markfiske hverken tema eller problem her, sier Edgar Landsem.

Øvre Sæter og laksen
Surnadal Elveeigarlag og Rindal Elvalag er med i Trollheimsporten - bli med - alle! Alt om laksefisket i Surna finner du på surna.no.

Har du kommentarer eller innspill til dette fiskestoffet fra Øvre Sæter - og Surna - bruk redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten har gjennom heile fiskesesongen fulgt laksefisket i Surna og kommet med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem 1 og Edgar Landsem 2 - der du finner dette stoffet - under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar i fjor - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse! Før årets sesong sa Edgar Landsem dette!

Det nærmer seg slutten for serien i år. Siste glimt fra utklippsbøkene til Edgar Landsem i denne omgangkommer i dag. Trollheimsporten kommer tilbake neste fiskesesong, da med stoff fra 1990. I mellomtida kan du kose deg med å klikke deg inn på linkene over.