Kompaniet

70 år sida forhandlingsnatta i Rindal

Edgar Kattem har også denne helga sendt oss stoff til Gamelhjørnet. Han sier at vi den siste tida er blitt minnet om at 70 år er gått sida Norge ble okkupert. Kanskje skal vi dra inn ei lokal hending i denne sammenhengen - i disse dager er det 70 år sida det ble undertegnet kapitulasjon av de norske styrkene i Møre og Romsdal. Dette skjedde etter omkring tre timer med forhandlinger på "Hotellet" i Rindal, natt til 3. mai 1940.

 

Den norske motstanden var da nedkjempet her i fylket, og tyske fly hadde fritt spillerom uten motstand. Det hastet derfor med å få slutt på kamphandlingene. Det var general Hvinden Haug som var øverstkommanderende for styrkene i Møre og Romsdal. Han sendte sin etterretningoffoser Nils Andreas Sørensen til Trøndelag for å be tyskerne om forhandlinger. Sørensen var tilbake til Vistdal 2. mai, med anmodning fra tyskerne om å sende en offiser med alle fullmakter til Kvanne. Tyskerne hadde bestemt at forhandlingsstedet skulle være Rindal.

Forhandlerne som møtte på Kvanne var, foruten Sørensen, oberstløytnant Johan Diderrik Beichmann og oberst Johannes Schiøtz. Sistnevnte hadde fullmakt til å undertegne på vegne av de norske styrkene.
Forhandlingene startet på Hotellet i Rindal sentrum natt til 3. mai. I dokumentet som ble undertegnet står det at forhandlingene startet 02.30 og ble avsluttet 05.00. Tyskeren uttrykte i dette dokumentet stor anerkjennelse for den tapre holdningen som de norske styrkene under ledelse av generalmajor Haug hadde. Det viktigste resultatet av forhandlingene var at de tyske flyene sluttet å bombe i området. Det hele ble undertegnet av Johannes Schiøtz fra norsk side, og major Freytag von Loringshoven og konsul Nolda for tyskerne. Tid og sted var "Gasthaus zu Rindalen, 3/5 1940 05.00 Uhr".

Seinere ble disse forhandlingene videreført på Park Hotell, Åndalsnes.

Det er blitt hevdet at general Otto Ruge deltok på disse forhandlingene i Rindal. Det må nok være en forveksling. Johannes Schiøtz var høyeste norske offiser under forhandlingene i Rindal. Otto Ruge ble utnevnt til kommanderende general 11. april 1940, og var fra da av leder for den norske militære motstanden. I 1989 kom Ruges dagboknotater fra felttoget ut i bokform - 23 år etter hans død. Der går det fram at Otto Ruge gikk i land i Tromsø omtrent samtidig som forhandlingene i Rindal pågikk. Her fortsatte han som øverstkommanderende, og etter 62 dagers krig overga han seg, og fikk 5 års krigsfangenskap i Tyskland.