Onsdag
Onsdag Regn
10°
Regn
Lett bris
Torsdag
Torsdag Regnbyger
Regnbyger
Lett bris
bilde 1991 A0002

Øvre Sæter og laksen 56

Trollheimsporten fortsetter med glimt fra utklippsbøkene til Edgar Landsem, som oppsummerer sesongen 1990 slik: Etter den gode 1989 sesongen var alle spente på om 1990 ville bli like bra. Men det ble den ikke. For hele elva ble det fanget 2-3 tonn mindre laks og sjøørret. Bildene er fra 1991 og her ser vi Jon Lilleløkken med en stor laks.

bilde 1991 A0002.jpg

For områda ved Øvre Sæter gikk samlet antall laks og svell ned fra 270 til 210 i 1990, som tilsvarer fra 1400 til 1100 kilo. Likevel må en si at sesongen 1990 var en brukbar sesong, sammenlignet med tidligere år på 1980-tallet.

Vanskelige fiskeperiode
Dette til tross for at vi hadde en del vanskelige fiskeperioder med alt for stor elv. I to forskjellige perioder hadde vi kjempeflom, slik at det var nesten umulig å fiske og det i den absolutt beste fiskeperioden. Elva gikk så høyt at vi måtte evakuere fra plassen i noen timer. Det har aldri hendt i de 18 åra vi har drevet campingplassen.

Elva var opp i mot 2 meter høyere enn det vi regner for normal sommerelv. Det rare var at i Sæterelva ble de fanget ganske bra med laks under den verste flommen, faktisk 3-5 laks per dag. Den beste plassen under dette fisket var rett utenfor Gryta, nedenfor hengbrua på nordsida og et lite område på sørsida av Talgøypoolen.

Bra med laks i elva
På slutten av sesongen august hadde vi inntrykk av at det var bra med laks i elva. Vi fikk da oppsamling av laks ved kraftstasjonen og nedover. Ovafor var elva for lita til at laksen ville gå videre. Den siste fiskeuka ble det fanget ca 30 laks og svell i områda ved Øvre Sæter. Den 12. august ble den beste fiskedagen for hele sesongen med hele 10 stk (5 i Advokaten og 5 i Sæterhølen). På avslutningsdagen den 17. august ble det tatt 6 lakser.

Har du kommentarer eller innspill til dette fiskestoffet fra Øvre Sæter - og Surna - bruk redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil gjennom heile fiskesesongen kommet med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem 1 og Edgar Landsem 2 - der du finner dette stoffet - under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar i forrige året - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse! Før årets sesongen i fjor sa Edgar Landsem dette!

Slik avslutta fjorårets sesong - et godt normalår for Øvre Sæter - og det har vært litt debatt i vinter også - sjå her.

Klikk her og sjå hva Edgar Landsem og Jan Johansson meinte før årets sesong.

Surnadal Elveeigarlag og Rindal Elvalag er med i Trollheimsporten - bli med - alle!

Klikk på bildene under fra 1991 og sjå de større:

 

bilde 1991 A0002
bilde 1991 B0001
bilde 1991 B0002