OIL 2_1024x875

Såg for seg en langt videre Trollheimsport

Et hjertebarn for Odd Inge Løfald

Det starta i 1999 for Odd Inge Løfald. Sammen med daværende varaordfører John Ole Aspli, reiste han litt for å undersøke mulighetene for breibandekning i Rindal. Formannskapet i Rindal sa ja til et internettprosjekt 19.november 1999 og en prosjektsøknad med finansiering gikk ut til både kommune og fylke i mars 2000.

- Fibertilgang, trenger vi det i Rindal da? vart det spurt. Mange rista på hauet. Det kommer vi aldri til å få bruk for - breiband - nei det nytter ikke, forteller Odd Inge Løfald og smiler.

Hadde store tanker
Han kjenner litt igjen holdninga.

- Sjå no, har vi ikke bruk for breiband, kanskje! bare konstaterer han.

Odd Inge hadde store tanker om Trollheimsporten. Som leder i næringsforumet den gangen fikk han med seg de næringsdrivende om å prøve å komme samla på nett. - Jeg såg for meg at vi fikk til et samarbeid både med Surnadal og Meldal, samt alle kommunene rundt Trollheimen med en gang, sier han.

Slik gikk det ikke. Etter flere møter sa Surnadal nei, men de har igjen kommet med nå. - Noe av det viktigste sparket bak og som bidrog sterkt til realiseringa, var støtten fra Møre og Romsdal fylke. - Vi søkte om alt fra BU-midler til næringspenger ellers, og fikk til sammen 350.000 kroner etter at Odd Inge Løfald, Johan Helgetun og Kirsti Helgetun hadde vært i Molde og fikk presentere prosjektet for alle toppene der.

Tente tvert
- De tente tvert på dette nye unike prosjektet. I tillegg var kommunen naturligvis med fra første stund, sier han.

Vi har fått låne permen det står Trollheimsporten på hos Odd Inge Løfald. Her er vedtakene og instillingene greie. Det er positivt heile vegen med store summer i 100.000-kronersklassen fra både fylke og kommune. Fylkesvise BU-midler kom, tilskott over statsbudsjettet via fylket kom - både 100.000 og 200.000 kroner.

Samtidig begynte planlegginga for hvordan Trollheimsporten skulle se ut og prosjektet med Kirsti Helgetun kom i gang. Mål ble satt opp og vyene til Odd Inge Løfald er vel like aktuelle i dag som den gangen.

Bevistgjorde rindalingene
- Prosjektet førte til ei bevisstgjøring både for bedrifter og enkeltpersoner i Rindal når det gjelder hva internett er som kommunikasjonskanal, sier han. Sjøl hadde han ikke tatt i ei datamus før han starta som banksjef for 14 år siden. Nå er det dagliglivet.

- Vi var inne på andre nettsteder og stjal kunst. DNB (Den norske Bank) hadde sine og det var et lokalt informasjonsnettverk i Numedal og Kongsberg. Så vi kan nok ikke skryte på oss at vi var først, forteller Odd Inge Løfald. - Foruten den kommunale og statlige støtten, var det mange som bidrog til realiseringa, medredaktører som sa seg villig til å være med på dugnadsbasis, alle bedriftene og etter hvert medlemmene, legger han til.

Pilotprosjektet det viktigste
Men kimen og det viktigste var pilotprosjektet til Kirsti Helgetun, som ble kjøpt fri fra sin arbeidsplass, Rindal Sparebank, der Odd Inge Løfald var banksjef. Det har vært og er mange med mange hatter i Trollheimsporten. - Vi fikk med oss kommunen og bygda. Det var viktig, sier han og nevner Marit Brå og Odd Evert Halsetrønning i Avenir Merkantildata (tidligere Norsk Data), som Kirsti Helgetun brukte mye som ballspillere.

- Hva synes så Odd Inge om Trollheimsporten i dag?
- For å overleve må Trollheimsporten AS ha fast ansatte, som kan ha et arbeid til å leve med og ei inntekt til å leve av. Det krever inntekter og da er det ikke anna råd enn å skaffe disse gjennom annonser og støttespillere. Trollheimsporten har endra seg og den har mista noe av særpreget. Samtidig må vi huske på at det samme har både VG og Dagbladet - utvikla seg i løpet av ti år på nett. Det nytter nemlig ikke å drive et nettsted på dugnad i lengden. Det er utopi. Det har også Trollheimsporten fått merke med mye slitasje på folk. Slike endringer må vi finne oss i når premissene endres. Mye tid har gått med til å bygge opp den Trollheimsporten vi ser i dag og jeg føler det er en stor merverdi  å være med i Trollheimnsporten. Samtidig må folk være villig til å betale. Jeg mener at de som har råd godt kan betale litt for det de får gjennom Trollheimsporten. Likevel er det billig, sier Odd Inge Løfald.

- At det har blitt langt meir fokus på nyheter er bare positivt. Trollheimsporten må ikke bli for navlebeskuende. Ofte skal den treffe meir enn ei gruppe. Det er en vanskelig balansegang og nyheter og mange oppdateringe ri løpet av en dag er positivt, legger Odd Inge Løfald til.

I dag velger vi  være litt meir navlebeskuende enn vanlig. Alt dette jubileumsstoffet finner du på  Velkommen Om Trollheimsporten og Trollheimsporten 10 år på den grå menylinja når du er på hovedsida. Klikk deg fram.

Du kan også sende hilsen med tekst og evemntuelkt bilder til Trollheimsporten i anledning jubileet - bruk redaktor@trollheimsporten.no.