historie1223-tittel_cropped_242x177

Det er 23. desember - lille julaften

God morgen 23. desember

23. desember, lille julaften, var i katolsk tid også festdag for den islandske biskopen Torlak Torhalds­son - Torlaksmesse«Same procedure as last year, Miss Sophie?» (bildet) Det er gjennomgangsreplikken i «Grevinnen og hovmes­teren», en kort sketsj med originaltittelen «Dinner for One» som NRK har sendt hver jul i årevis. 23. desember er nasjonaldag i Japan. Sigurd og Sjur har namnedag i dag.

Begge namna er norrøne og kommer av Sigurðr = sigr (seier) + vorðr (vokter).


Fra Wikipedia: SigurdSjur fra primstavens Sjursmesse.


På folkemunne kalles dagen for Lille julaften.


23. desember, lille julaften, var i katolsk tid også festdag for den islandske biskopen Torlak Torhalds­son - Torlaksmesse (under til venstre). Han var Islands skytshelgen på samme måte som Olav den hellige i Norge, Birgitta i Sverige og Knut den hellige i Danmark. Festdagen er nå 20. juli. Klikk her og les alt om Lille Juleaften og Tarlak Torhaldsson her.


«Same procedure as last year, Miss Sophie?» (under til høyre). Det er gjennomgangsreplikken i «Grevinnen og hovmes­teren», en kort sketsj med originaltittelen «Dinner for One» som NRK har sendt hver jul i årevis. Det har de også gjort i Sverige, Danmark og Tyskland. Klikk her og les alt om klassikeren lille julaften.


Sjurmesseaften, Tollemesse og Vesle juleaften blir dagen kalla lokalt. Til vanlig ble 23. desember kalla Sjurmessedagen her på våre trakter. Da må vi sjå bort fra at folk i heilt moderne tid kjenner dagen under namnet Vesle Juleaften eller Lillejuleaften. Likevel er namnet Tollemesse mest vanlig her i landet.
Dagen er altså til minne om Tarlak Helgi Torhaldson. Han var biskop i Skålholt på Island fra 1178 og oppretta det første nonneklosteret på Island i 1186. Han ble opphøyet til helgen i 1198, derfor mellomnamnet.
Om denne dagen het det at om det var regn kunne en vente langvarig regn - ja i 7 dager.


23. desember er nasjonaldag i Japan (riksvåpen og flagg under til venstre). Fra Wikipedia: Nasjonaldagen til Japan.


23. desember er også minnedag for blant anna den hellige Antonius Galvão de França (1739-1822) (under til venstre) - skytshelgen for bygningsarbeidere i Brasil - som du kan lese alt om her.


Ord for dagen i dag har ukjent opphav, men det er like godt for det. Ekstranummeret er et Gruk fra Piet Hein - Vinternattsolskinn, et om vennskap fra Sizanne Brøgger og et om humor fra Gunvor Walle:
Ukjent: Julekort er straffen man hvert år pålegger seg selv fordi man ikke fikk skrevet de brevene man burde i løpet av året.
Gruk: Jovisst er det natt i verden. Jovisst er det mørkt i himmelen. Jovisst vandrer sola sin underjordiske natteveg. Og dog kan jeg ikke sove, for lys gjennom lukkede øyelokk, fra blendende solrefleksers spøkende natteleg. For sola skinner på månen, og månen skinner på snøen, og snøen skinner på loftet og loftet skinner på meg!
Brøgger: I arbeid, vennskap og kjærlighet må man aldri måle og veie, men yte alt hva man kan!
Walle: Det er bedre å være tørrvittig enn vanvittig.


Været på yr.no finner du her.


Noen kjente personer med fødselsdag 23. desember er Joseph Smith (1805), Robert Bly (1926), keiser Akihito av Japan (1933), Jon Heggedal (1935), Grynet Molvig (1942) og dronning Silvia av Sverige (1943).


Noen historiske begivenheter som har skjedd 23. desember: 1909 – Albert I blir konge av Belgia. 1920 ble lov om selvstyre i Irland undertegnet av den britiske kongen. 1986 landet flyet Voyager etter å ha fløyet rundt jorden uten mellomlanding.


Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag lille julaften 23. desember opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1909 – Albert I blir konge av Belgia1947 – Verdens første transistor vises frem ved Bell Laboratories1954 – Den første transplantasjonen av en nyre ble foretatt av leger i BostonUSA1973 – Et fransk Caravalle jetfly styrter i Marokko. 106 mennesker omkommer. 1979 – Sovjetiske militærstyrker okkuperer den afghanske hovedstaden Kabul1990 – Etter en folkeavstemning bestemmer Slovenia seg for å bryte ut av Jugoslavia.


Og fra norsk historie: 1955 – Den britiske sidetråleren «Prince Charles» grunnstøter i Sørøysundet i Finnmark. Ti omkommer. Tråleren heves og gjenoppbygges året etter. 1969 – Phillips Petroleum Company offentliggjør funn av olje på Ekofiskfeltet – det første oljefunnet i norsk sektor av Nordsjøen1972 – Et Braathenfly forulykker i Asker, 40 mennesker omkommer.