Himmel 6 rm

med flotte skyformasjoner

Rød morgenhimmel

Det var sikkert flere enn undertegnede som ble fasinert av den flotte morgenhimmelen i dag tidlig og som måtte fram med kameraet. Nå sies det at morgen rød gir aften blød, men det ordtaket stemmer nok ikke helt, heldigvis, for finværet ser ut til å fortsette, og bløtt nok er det vel som det er. Nå vet vi at de ulike skyformasjoner har navn. Hva heter disse skyene? - og vi har svar fra en som beveger seg i høyden!

Vi har ei værbok, og der kan vi lese at skyer kan være svært ulike og har fine, latinske navn etter utseende. Vi har hørt om makrellskyer, som ligger som et tynt bomullsteppe over himmelen. De heter Altocumulus, leser vi.  Ellers kan lette sommerskyer ha navn som Cumulus humilis og Cumulus mediocris.


Ifølge værboka kan dagens skyer ligne på noe som kalles Altocumulus lenticularis, eller linseskyer  "som har fått navnet sitt på grunn av sin glatte, runde linsefasong. Disse mellomhøye skyene kan danne flotte mønstre som fryder værinteresserte og fotografer..."  Er vi inne på noe her, eller er vi helt på jordet?

 

Vi går ut fra at det er mange der ute blant Trollheimsportens lesere som er mer inne i meteorologiens videnskap enn oss. I så fall, send gjerne en e-post til redaktor@trollheimsporten.no

- og Odd Inge Kvernberg skriver til oss:  Jeg tror nok du har rett her ja, disse skyene kalles Altocumulus lenticularis, eller lenticer som vi kaller dem, bølgeskyer er også brukt.
Disse oppstår på grunn av sterk høydevind… vi som flyr PG (paraglider) må da stå på  bakken og se på, mens de som flyr glidefly benytter seg av disse J

Fint var det ialle fall!

 


 

En ny morgen gryr. Himmelen rødmer i øst. Rødt, rosa og gyllent lys brer seg ut over himmelen. Det er Eos, morgenrødens gudinne, som farer avsted over himmelen i sitt tospann. Eos, søster av sol og måne."

 

 

En kjempehval glir over himmelen

 

 

Fugl eller fisk eller noe midt i mellom?

Foto: Anne S.