Alle på grensen

Barnehjem og barnehager

Estllandsforeningen har jobbet mye mot barn og unge som ikke har de aller beste kår i Estland. I Tapa er de med og støtter barnehjemmet Marias Children home og de har kjøpt Trønderheimen hvor det er barnehage. Fram til i vår var det også barnehjem her. I Narva har de et tett samarbeid med Anatoli som driver Mercy Center. Trollheimsporten var med og vi fikk være med på 13års feiring og vi var også innnom ei av åtte blokker hvor det er sosialklienter og fikk høre hvordan de har det.

Maria Children Home
Et barnehjem som ble startet i et bitte lite hus. Senere ble en nabovilla kjøpt og helrenovert (bildet til venstre) med god hjelp fra ivrige givere i Norge og organisasjonen Norske Lions. 

Da vi var innom var det 11 barn har på barnehjemmet. 10 gutter og ei jente. Flere av disse er barn som kom fra barnehjemmet på Trønderheimen da det ble lagt ned i vår. Oleg har vært bestyrer på Marias Children home i alle år og tok hjertelig imot oss. Noen gaver, Litt mat og noe klær ble lastet av bussen her.

Man skjønner behovet for denne institusjonen når man hører om veslegutten som ble bragt inn på barnehjemmet etter å ha vært alene i ei tom leilighet i flere døgn. Melkflaska var sur og tom. Alt han hadde funnet av mat og drikke var en sitron som han suttet på. Redd og engstelig. Syk. Far på sykehus etter en dramatisk hendelse, mor i fengsel.

 

Trønderheimen.
Estlandsforeningenn kjøpte den nedlagte politistasjonen i Tapa for ca 10 år siden. Her ble det statret opp med barnehagedrift i den ene enden og barnehjem i den andre. Bygningene var svært forfallt så selv om de bare betalte 60 000 for bygget har det kostet dem mye med renovering og oppussing.


Barnehagen har plass til ca 14 barn. Her er det hovedsakelig alenemødre eller andre med dårlig råd som får plass til sine barn. Faddre i Norge er med på å betale for ”sine” barn og dette er med på å holde driften i gang. I tillegg er mye utstyr og leker gitt som gaver i løpet av tiden barnehagen har eksistert. VI hadde med endel på bussen da vi kom, men de har også fått endel klær fra traileren som kom nedover for ei ukes tid siden.
 

Barnehjemmet ble desverre lagt ned i vår. De har hatt sine ups and downs og slitt med utro tjenere, så i vår var de konkurs. Lokalene står tomme for øyeblikket, men det er dialog med kommunen i Tapa for å lage et botilbud for eldre her. Her er storkjøkken, spisesal og mange rom i 2. etasje. (Noen av rommene er fengselscellene som hørte politistasjonen til...) Barna som var på barnehjemmet da det ble lagt ned i vår har fått plass på Maria Children home som heldigvis hadde ledig kapasitet til å ta mot dem. Disse har samarbeidet tidligere og barna var godt kjent på Marias Children home da de ble overflyttet dit.
 

Sightseeing
Peipsisjøen den tredje største i Europa. 17 mil lang og 5 mil bred. Elva som renner ut av denne sjøen er grensa til Russland. Ved utløpet av elva (i Narva) finsett av få vannkraftverk. Ellers er det et stort kullkraftverk i Narva som forsyner store deler av Øst Estland med kraft. Narva ligger helt på grensen til Russland. Vi var så langt mot grensa som det lot seg gjøre.

På bildet ser du fortene på hver side av grenseelva. Estisk side til venstre og Russisk til høyre. Midt i elva gikk grensa.. Og vi skimter grensebroen inn til Russalnd.
 

 

 

 

 

Mercy Center
er drevet av Anatoli. Her får opp til 60 barn mat og aktiviteter hver dag. Anatoli kjører rundt og henter og bringer barna. Tar dem mend til senteret- eller kanskje en liten tur på stranda om sommeren. På senteret får de delta i aktiviter som dans, drama, musikk, tegning og håndverk. Et positivt innslag for de barna som får være her. Kanskje det som redder mange fra å bli gatas barn.

Kommunen sponser noe av driften, men bare en liten bit, så Anatoli strever med å få det til å gå rundt. Det er derfor svært kjærkomment med samarbeid og støtte fra Estlandsforeninga. Estlandsforeninga er ikke ansvarlig delaktig, men bidrar når mulig. Distribusjonsapparatet i Narva er kostbart og vanskelig. Men Mercy center driver 2 bruktbutikker hvor de selger klær og sko på og tjener litt til strøm, vann og mat..
 

13 års feiring
vi fikk være med på feiringen av 13 årsdagen til Mercy Center. Barna hadde forberedt et flott program til oss og til foreldre. Og til de representantene fra kommunens formannskap som også var der i forbindelse med festen. Mye sang og dans. Taler som vi ikke skjønte ordet av, men hjertevarmen og gjestfriheten trenger ikke ord.
 

 

 

 

 

 

 

 

Husbesøk til ettertanke.
120 kommunale leiligheter i en blokk. 25 kvadratmeter skal fungere som kjøkken, stue, soverom og bad. En familie på fem pluss hund og katt. Kaldt vann og toilett i leilighetene, men kun en dusj i kjelleren for alle 120 leilighetne. Kanskje en dusj for måneden om man er heldig. Knapt med mat, klær og alle nødvendigheter. Lønna er på 260 Euro. Og husleia koster 100 av dem.


Det vi opplevde var kjærlighet, varme, takknemlighet og en stor styrke. Et godt fellesskap. Stolthet og verdighet. Anatoli fortalte om stoltheten han så i øynene på en av guttene som han møtte en dag. Skitten, men lykkelig hadde han samlet tomflasker og lignende og tjent noen få kroner.

 

Andre artikler på Trollheimsporten i forbindelse med denne Estlandsturen:
Village of Hope
På tur til Estland
Estlandsgaver
Gaver som varmer

Klikk på bildene under for å se den større og i serie:
 

Maria Children Home (1)
Maria Children Home
Vi okuperer overalt der vi kommer
Så mange som vi er, så okuperer vi fort hele rommet når vi kommer på besøk
Ivar og Oleg
Ivar og Oleg- bestyreren ved Maria Children Home
Trønderheimen
Trønderheimen
Barnehagesenger
Barnehegesenger. Bestyrer i barnehagen, Ülvi Kannel, viser oss systemet for etasjesoving
La de små barn komme til meg
La de små barn komme til meg. Barnehagen i Trønderheimen har blitt flott pusset opp. Mye på dugnad. Også med tilreisende fra Norge som dugnadshjelp
Strikkejenter
Vi overnattet på Trønderheimen. Jentene var ivrig med å strikke... Kanskje blir det strikkevarer til neste Estlandssending?
Velkomst med norske flagg (1)
Anatoli (i midten) ønsker oss hjertelig velkomen med Norsk flagg
Fredlytraktor (1)
Fredlytraktor. Denne ble gitt fra Fredly for noen år siden. Kjært tiltrengt utstyr som det er vanskelig å få tak i i Estland
Traktorredskaper
Noe av traktorredskapen ble gjenkjent da vi kom fram. Jan Sturla fant fresen som han sendte nedover da de la ned gårdsdriften i Rørdalen
Hotell
Hotell Hundre Stjerner. Noe sjabby til å være hundre stjerner, sier du? Men Anatoli mener det han sier. Her er det hjertevarme, en seng, toilett, varmt og godt. OG en pepperkake til kaffen. Hva mer kan man da ønske seg?
Russegrensa
Russergrensa
På kø inn i Russland
På kø inn i Russland
Alle på grensen
Alle på grensa. Gruppebilde med Russland bare noen meter bak oss
Bursdagssang
Bursdagsfeiring på Mercy Center. Barna synger bursdagssangen- på Estisk- eller var det på Russisk? I denne regionen er det over 80% av befolkninga som er opprinnelig Russisk, så dette språket blir mye brukt her.
Nurskejenter
Nurksåte små tause!! Snakk om sjarmtroll!
Dansejenter1
Dansejenter. Mye øving som ligger bak. Da har de i alle fall noe å bruke fritiden sin på
Dansepar
Dansepar. Her er det selskapsdans på høyt nivå. Tydelig at de koser seg med det de holder på med- Selv om jeg nok syntes de var vel småe til slike høye hæler...
pølsekø
Pølse og potetstappe etterpå for barna
Kaffe og kake
Kaffe og kake for de voksne
600 julegaver
600 julegaver til barna i Narva
Tre maskoter
Tre maskotter som vi hadde med på turen
Hjemmebesøk
Det var utrulig sterkt å komme på hjemmebasøk hos de mest vanskeligstilte i Narva. Høre deres historie
Sang og dans
Solfrid tok barna med på sang og dans- både Fugledansen og Jenka- mens far spillte opp
Laster ut av bussen
Mange varer som ble lastet ut av bussen på hver eneste stopp vi gjorde. At det gåpr an å få plass til så mye i en buss er nesten ubegripelig!