StVincent hilsen

Reisebrev fra gamle Trollheimsporten

En hilsen fra St. Vincent

Her kommer en hilsen fra St Vincent igjen. Nå har vi bodd her på øya i nesten fem måneder. Vi har blitt noe vant til varmen, og lært litt mer om hvordan ting fungerer her. Arbeidet til Haakon går sin gang, og Ella Leona og jeg nyter den tiden vi får sammen. Trollheimsporten oppdaterer reisebreva fra gamle Porten. Her får du både en lang hilsen og ei oppfordring:

Fra før er reisebreva for 2004 og 2005 kommet på plass fra gamle til nye Trollheimsporten. Klikk på linkene! Dette stoffet finne du under Reisebrev når du klikke På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida. Framover nå oppdaterer vi 2006 og 2007 med nye reisebrev og så følger resten av årene. Dette og de to andre fra Madagaskar og St. Vincent ligger på 2008.

Har du kommentarer eller noe å melde om til dette - er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no. Skal du ut og reise - send oss gjerne et reisebrev: redaktor@trollheimsporten.no.

En hilsen fra St. Vincent
Vi har flytta til en liten by som heter Mesopotamia, eller Mespo på ”folkemunne”. Den ligger litt oppe i høyden, inn i landet. Her er bratte åser og tettvokste skoger. Likevel kan vi se helt ut til havet hvis vi går litt lenger opp i den gata vi bor i. Det er vakkert her.
 
Vi lever fremdeles stort sett på utsiden av samfunnet forøvrig. Det tar tid å venne seg til et nytt land, og enda lengere tid tar det å få gode venner. Vi er på hils med naboene nå da, og føler oss velkomne i gata vår. Ella Leona og jeg har også blitt venner med to nabogutter, på 3 og 6 år. 3-åringen tilbringer mye tid alene på dagene, da han er hjemme sammen med travle besteforeldre. De to små leker godt sammen, og blir så glade når de ser hverandre. Det er godt å ha han, for da blir vi ikke så ensomme. Vi tilbringer nemlig store deler av tiden vår hjemme, og det blir kjedelig etter hvert.
 
Jeg har lengtet mye hjem, til venner og familie, og til et land jeg forstår og kjenner. Det er uvant og slitsomt å ikke ha mennesker rundt seg som man kan snakke ordentlig med synes jeg. Men jeg prøver også å fouksere på det som er bra med St Vincent, og med det å være her. Jeg er evig takknemlig for at jeg får et år ekstra sammen med Ella, og så er det jo spennende å bli kjent med et nytt land, selv om det er slitsomt til tider.
 
Så, ting jeg liker med St Vincent:
- Navnet på en av bussene; Bigga Shuttle.
- Som husmor kan jeg glede meg over ypperlig klestørkevær, når det er sol og vind.
- Nabobarna. De er koselige og søte.
- Generøsiteten som utvises på van’ene (minibusser). Når man kommer med sekk, beibis og handleposer får man ofte hjelp av de som jobber på vanen, eller andre passasjerer. En gang hadde vi vært på en butikk og tenke at vi skulle prøve å ta van hjem. Vi venta ikke lenge før en van kom og stoppa. Vi sa Mespo og mannen nikka og åpna døra. Jeg så ned på ca 10 cm med ledig sete og tenkte at dette går aldri. Vi er to voksne mennesker og en beibi, og ca 5 handleposer. Men jaggu ble det plass til oss likevel gitt.
- Mange av vanene har også morsomme navn, og er fint dekorterte. Av de som kjører i rute mellom Kingstown og Mespo er det to jeg har lagt mest merke til; ”Saddam” og ”SlimShady”. Altså en van oppkaldt etter en diktator, og en oppkaldt etter en av verdens få hvite rappere. I et land der nesten ingen er hvite. Morsomt.
- Jeg er strålende fornøyd med at vi ikke har møtt noen slanger ennå. Det er slanger her på øya, men ingen store, farlige. De få vi har snakka om slanger med sier at slangene her er bare koselige, og at de rømmer unna så fort du kommer, så det er skjeldent å se noen. De dyrene vi ser, og hører, mest til er haner, høner, gresshopper, firfisler, hunder, katter og geiter. Det er ofte at vi blir vekt på natta av haner som galer, hunder som gjør eller katter som slåss, rett utenfor huset vårt. Men man blir vant til det, og vi legger liksom mindre og mindre merke til dem. Ella Leona synes dyra er spennende. Når vi er ute peker hun på de dyra hun ser og vil gjerne snakke om dem. Og når vi er inne, og hører haner som galer utenfor huset vårt peker hun mot et vindu og forsikrer seg om at mamma og pappa også har fått med seg at det er haner her altså.
- Ellers er det jo fin natur her. Det er jo det.
- Jeg synes det er så mange vakre mennesker her.
- Gresshoppesangen som kommer når mørket nærmer seg.
- At folka her ikke er redde for å synge høyt med til musikk som f eks spilles i butikker.
- Selv om de fleste gjør det, så er det sosialt akseptert for kvinner å gå ut uten å ha barbert legger og armhuler først.
- Hvis man kjører forbi noen man kjenner, som står i veikanten og venter på en van, så tilbyr man vedkommende skyss. En dag fikk Ella og jeg sitte på med en av naboene hjem. Vi stod og venta på en van, og den ene vanen etter den andre suste forbi. De var stappfulle. Jeg ble noe motløs og tenkte at det er nå man skulle ha kjent noen, noen som kunne ha kjørt forbi og gitt en skyss. Da fikk jeg øye på den grønne lastebilen som en av naboene eier. Og jaggu stoppet den, og vi fikk ankomme Mespo i lastebilen. Gjett om folk stirra!
- Nasjonalretten; bread fruit and cod fish. Mmm.
- Selv om årstider er noe av det jeg har savna mest fra Norge, er det deilig å kunne gå barbeint på en solvarma veranda i slutten av november.
- Jeg synes språket her er så fint, selv om jeg forstår svært lite av det.
- Når man kommer kjørende, og nærmer seg en sving, så gir de som står i veikanten tegn til om det er klar bane rundt svingen eller ikke.
- Plantain (banan) chips.
 
I skrivende stund driver vi så smått å forbereder hjemreise. Om en uke drar vi hjem for å feire jul. Det skal bli så deilig å ha venner og familie rundt seg igjen. Og jeg håper at når vi kommer tilbake til øya etter ferien, så ser jeg ting med litt nye øyne, og får lista mi lengre og lengre.
 
29.november - En oppfordring!! ☺
Jeg har tenkt mye på hvordan det ville vært om vi skulle være her i all overskuelig framtid. Hva om vi kom hit, og visste at her skulle vi bo fast? Her skulle vi lage et liv, med barn og jobb og venner. I dette landet, som er så langt, langt hjemmefra.
Tenk om vi kom flyttende hit, fordi en av oss hadde fått jobb her, og vi hadde tenkt at her skal vi bo. Lenge. Ikke bare i et år. Ikke bare en stund. Ikke noe juleferie hjemme i snøen, der alt er kjent. Men bare være her.
 
Eller tenk om vi hadde flyktet hit og visste at vi mest trolig aldri kunne dra hjem. Tenk om vi ikke visste om familie og venner hadde det bra, eller om de i det hele tatt var i live. Tenk om vi hadde sett noen av dem bli drept, eller mishandla, eller tenk om vi hadde måtte flykte, uten så mye som et bilde av barna våre i lommen. Tenk om.
 
Jeg er så glad for at det ikke er slik. Jeg puster letter ut og vet at vi bare skal bo her i et år. Etterpå skal vi hjem til et land vi kjenner, til et land som vi føler oss hjemme i. Til et liv vi er glade i. Vi skal hjem på en lang juleferie, og vi får besøk av familie mens vi er her. Vi skal ikke bo her. Vi skal bare være her en stund.
 
Og det har vært vanskelig nok. Jeg har lengta hjem så kroppen har gjort vondt og jeg helst bare vil kaste opp. Jeg har lukket øynene i det jeg har våknet og tenkt, ”nei, jeg vil ikke våkne her i dag også”.
 
Jeg har vært redd, frustrert, usikker, sliten, irritabel og lei. Selv om jeg har reist en del i mitt liv, og har høy utdanning, og har masse penger, og har mine aller nærmeste hos meg, så har det vært så slitsomt å være her. Overraskende vanskelig har det vært, å skulle tilpasse seg dette nye landet. Jeg har ikke visst hvordan jeg skal ta kontakt med folk, eller hvordan ting fungerer her. Hvordan sier man i fra til bussjåføren at man skal av? Hvor skal man av? Hvor får man kjøpt mat som jeg vet hvoran jeg skal tilberede? Hvordan holder man flisgulv rent? Hva betyr det ordet hun nettopp sa? Hvordan orker noen å gjøre noe i denne varmen? Hvem skal jeg snakke med for å få hjelp til å finne en lege som kan gjøre dattera mi frisk? Hva skal jeg gjøre her sammen med jenta mi for at vi skal ha det morsomt sammen? Det har vært så mange spørsmål, og ikke så mange å spørre om råd. Det meste har vært ukjent, og uvant, og vanskelig å forholde seg til.
 
En av de tingene som jeg synes har vært vanskeligst her er det at vi er så synlig. Alle ser oss, men ingen kjenner oss. Det er få ganger at Ella og jeg har gått til butikken uten at noen har ropt ”whitey” etter oss, eller på andre måter påpekt at vi er hvite. Det blir så slitsomt å alltid bli sett. Vi kan ikke gå noen steder uten av folk legger merke til oss. Ekstra slitsomt blir dette når det stort sett er den type oppmerksomhet vi får. Få snakker til oss på ordentlig, få er interessert i å vite noe mer om oss. Derfor har jeg gjemt meg. Jeg har barrikadert meg inne og gruet meg til å gå ut.
I 2003 ble jeg flyktningeguide for en ung mann fra Sierra Leona. Han hadde opplevd krig, tap av familemedlemmer og han kom fra et land som han elsket, og som han mest trolig ikke kan dra tilbake til. Etter et halvt år snakka han godt forståelig norsk, og han ville gjerne bli kjent med sitt nye land. Han ville lære, og han gjorde det. Han fikk utdanning. Han sa til meg at det ikke var noe vits i å bære nag til de som hadde drept hans kjære. Det ville ikke føre noe godt med seg. Det var bedre å gå videre, sammen, og prøve å gjøre ting rett nå.
 
Når jeg tenker på han nå blir jeg målløs. Hvilken styrke må ikke bo i den gutten! Hvilken styrke må ikke bo i alle de som kommer til Norge hvert år, og som bærer slike minner med seg, og som likevel klarer å leve. Klarer å ha det bra, og tilpasse seg Norge.
 
Han sa han var glad for at jeg var i livet hans, og for alt jeg hadde lært ham om Norge. Jeg forstår nå hva han mener. Nå er det jeg som kunne trengt en flyktningeguide. En som kunne svart på alle slags spørsmål, og som kunne vist meg hvordan ting er her. Nå vet jeg litt mer om hvordan det er å komme til et nytt land, og skulle lære hvordan man lever der. Det er ikke bare bare. Det er ikke gjort i løpet av noen uker. Det tar tid.
 
Derfor oppfordrer jeg dere alle, på det sterkeste, til å bli flytningeguider! Men likevel vil jeg si til de av dere som nå tenker at det krever så mye å nå ut til folk, at det trenger ikke det sjø. I går for eksempel var Ella og jeg ute og lekte. En gammel mann som bor litt lengre oppi gata vår gikk forbi oss. Ella stod i veikanten, bøyd over en appelsin, og den gamle mannen smilte til henne. Så snudde han seg mot meg og sa; ”Baby out excercising her legs” Jeg smilte tilbake. ”I think she will be a good agriculturalist” sa han og smålo mens han fortsatte oppover veien. Da vi gikk inn igjen, fortalte jeg Haakon i detalj om vårt møte med mannen. Det var en stor hendelse for meg. De to setningene han ga meg hjalp til å gjøre dagen min god.
 
For det trenger ikke være mer en et ”hei” og et smil og så er dagen min redda. Når folk hilser ordentlig på meg føler jeg meg sett. På den riktige måten. Jeg føler meg velkommen. Jeg føler meg ikke fullt så redd lenger. Fordi de som sitter der inne i stua si trenger ikke være folk som ikke vil bli kjent med deg, og landet ditt. Det kan hende at de er som meg. At de gjemmer seg litt bort, fordi de ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til denne verden utenfor stuevinduet, og de merkelige menneskene som ferdes der. Men hvis de får et smil og et hei i ny og ne, så kan det hende at de tør å åpne seg litt mer de også.
 
Og selv om livet vårt kommer til å bli travelt når vi kommer hjem til Norge, så har vi allerede avtalt at vi melder oss som flyktningeguider hos Røde Kors så fort vi kan etter at vi kommer hjem. Og vi skal åpne øynene våre litt mer, og ta oss tida til å hilse mer på folk.
 
Jeg har i grunn mer enn nok venner, mer enn nok folk jeg vil tilbringe tiden min sammen med. Men jeg vil ikke ha det på meg at det sitter mennesker i Norge som har det slik som jeg har hatt det her. Vil du?