Loffejooon_1024x768

Reisebrev fra Jon storholt

Loffejooon i Nordfold

Hei folkens! Håper dere har hatt en fin tid siden vi møttes her på Trollheimsporten. Jeg fikk mange artige kommentarer på mitt siste reisebrev, uten dokk blir det ingen reisebrev. Det var mange som stussa, og tildels hadde problem med å forstå hva jeg skrev om. Denne gangen skal jeg være litt snillere, og holde meg til et språk som jeg håper dere forstår.

 

 

 Reisebrev fra han Loffejooon


 

 
 
Jeg sitter i skrivende stund i Nordfold i Steigen kommune. Jeg kom hit på mandag med hurtigbåten fra Bodø. Det ble en lang dag i Bodø, flyet landa kl. 10 og så var det å vente til kl. 17 før vi dro ut på havet. Hurtigbåten går fra Bodø til Svolvær, den har mange anløp på denne turen. Masse folk ombord og ute var det kuling og mørkt. Etter en time kom vi til Hellesund. Her skulle jeg ta bussen til Nordfold, og der skulle noen ta i mot meg og lose meg til mitt lille krypinn.
 
Men nei, jeg fikk en telefon om at gjengen var ute og kjørte. - Men få bussjåføren til å stopp ved Rød- skolen, så snakkes vi, sa han Håvard på telefonen. Dette er ei lita bygd og alle tar vare på ukjente loffere, så jeg kom fram til et fint lite hus 20 m fra havet.
 
Nå er kl. 02 og det har blitt en ny dag. Vi er akkurat ferdig med 11.02.11 og dette var en helt vanlig dag uten de store hendingene for min del. Sitter og hører på Nord - Salten Radio, lokal- radioen her i Steigen og Salten. Husker godt lokalradioen vi hadde i Rindal og Surnadal. Jeg satt også og laget mine program i lag med flere. Edgar var godt kjent og hadde masse fin musikk. Og denne natta sitt jeg å traller på de samme sangene som Edgar og vi andre spilte.  Ja, det var tider, det. Her jeg bor er det ingen TV, og det er på grensen at min ICE Nettsender tar inn signal til min pc og da er det fint å ha en liten reiseradio.
 
Han Per Arild som jeg jobber i lag med har hatt han Ola Lo til lærer. I 1976 jobbet han Ola som vikar på en landbruksskole her i bygda. Og da jeg spurte om han kjente han Ola så var svart ja med en gang, så fortalte han Per Arild at dem likte han Ola så godt at da hans vikariat var over, gikk hele klassen inn til rektor og forlangte at han Ola skulle få jobben her i Steigen. Men nei slik ble det ikke, og skuffa var dem og sørga over han Ola.
 
 
                                        
                  Steigen 


 
De første  menneskene kom hit i år 960 og bosatte seg her og levde av fiske, fugl og det naturen ga dem. Flere små kommuner her har slått seg sammen og heter i dag Steigen kommune, og har et innbyggertall på ca. 2700, nesten som hjemme. Men som han Bengt sier, så har det vært nedgang, men innbyggertallet har flata ut nå.

 

Jeg har farta rundt på Engeløya. Om det finnes engler her vet jeg ikke, men det er masse hus og folk bor her. Denne øya er verd et besøk. Du kan kjøre rundt hele øya på under en time. Fin utsikt til havet og fjellene som ligger rundt her, og Steigen kirke er verd et besøk.  Når dere kommer denne veien må dere ta en tur innom og sjå på kanonstillingen som tyskerne bygde opp under krigen. Den er verdt å sjå for dette er svære greier.
 
 
 
 
 
Nordfolda, der jeg bor denne uka, er et lite sted med en Coop- butikk, skole og noen små bedrifter. Før vegen kom var det ferje som fraktet folk. Da vegen kom bygde de også Nord-Europas lengste tunnel på 8060 meter her, men den rekorden er nå blitt slått av mange nye og lengre tunneler. Det er ca 50 mil tur- retur til Bodø som er nærmeste by.
 
I Nordfolda er det ikke uvanlig å få sverdfisk på kroken, for det kommer inn varm strøm fra havet her og dette fører med seg fiskesorter som vi neste bare finner i varmere strøk. Havet her er rikt på fisk og strømmen går inn på den ene siden og ut på den andre siden av sundet.
 
 
Snart er det ferie og folk skal planlegge turer, her kommer et tips fra Loffejon.
 
Ta med sykkel og parker bilen i Bodø, ta Hurtigbåten og hopp av og sykkel Kjerringøy, Steigen og andre små steder. Ta ferje og  hurtigbåt til dere kommer til Svolvær. Derfra tar dere bussen og hopper av på Leknes. Derfra sykler dere ut til verdens vakreste eventyrland, Moskenes og Lofotens perle. Bruk tre uker og opplev en verden som dere aldri opplever maken til, masse fine steder der dere kan overnatte og spise av havet goder. Når dere kommer til Reine kan dere prøve finne Lofotens Madonna, eller dra med båt innover fjorden og finne den fineste sandstrand som en skulle tru bare fantes i en drømmeverden. Og så til slutt returener dere med ferja fra Moskenes til Bodø eller omvendt.
 
No er natta snart over og jeg må gå til ro, for når dagen gryr skal jeg på omvisning rundt i bygda. Så skal vi innom båtforeninga, her serverer dem kaffe, vaffel og andre godsaker hver lørdag. Skal være her til neste fredag, og hvor Loffejon drar da vet jeg ikke.
Ha ei fin tid der hjemme og kos dokk.
 
 
Mvh.
 
Loffejooon
Jon J. Storholt

veg
Engeløya
båt 19
Jon Kart ste
17bru
Bilde0150
Her under noen fleire vinterbilder fra nord.
Bilde0151
Bilde0154
Bilde0158
Bilde0164