Reisebrev fra Bolivia
Hei,
Da skriver jeg fra Tarija i Bolivia. Jeg, og Oda fra klassen min på Skjetlein videregående skole, er blitt valgt til å dra til Bolivia for å lære og oppleve hvordan man kan utføre ulike typer landbruk utenfor Europa. For å bli valgt måtte vi sende inn en søknad til skolen, hvor lærerne valgt to elever ut i fra alle søknadene.
Bilde av oss begge i La paz (Foto:Oda Maie Lorås)
Vi har blant annet vært gjennom fem dager i Amazonas, Cobija, med knallhard jobbing, opplevd noe av regnskogen i Xapuri, Brasil, og jobbet to dager på en vingård i Camargo, nær Tarija. Det har vært tungt, varmt og høy luftfuktighet, men vi har lært så utrolig mye og fått opplevelser vi ikke kunne fått noen andre steder!
Som sagt begynte reisen i Cobija på Campo. Campo er en camp under organisasjonen Fautapo, der jobber de for å dyrke banan og kaffe på en mer bærekraftig måte ved å bruke nedhogde og nedbrent regnskogsområder som ikke brukes lengre.
Første dagen plukket vi kaffe og satte opp camp. Kaffeplukking er en tidkrevende jobb som gjøres for hånd.
Plukking av kaffe i Cobija (Foto: Ingeborg Elise Halgunset)
Dag to plukket vi mer kaffe og var med på å skille bønnene fra skallet, og å sette dem til tørk i den varme sola.
Laging av kaffe. Her blir kaffebønnene skilt fra skallet til kaffefrukten. (Foto: Ingeborg Elise Halgunset)
Dag tre jobbet vi hele dagen med machete. Kaffeplantene på det ene området er blitt to år gamle og trenger mer sol.
Kaffeplanter som ble dyrket av elever fra Skjetlein vgs som dro til Bolivia i fjor. (Foto: Jose Luis Castro Mojica)
Dag fire gikk ut på å plante banantrær i stekende sol. Og på dag fem fikk vi lov til å bli med inn i selve regnskogen hvor vi fikk forklart om ulike bruksverdi og historier til ulike trær og planter.
Dyrking av banan i kokende varme uten skygge. (Foto: Jose Luis Castro Mojica)
Vi lærte mye i Cobija og har blitt godt kjent med trivelig lokalbefolkning.
Etter en fridag dro vi til Xapuri i Brasil. Der besøkte vi huset og museumet til den Bradilianske helten Chico Mendez. Han er viden kjent for sitt arbeid ved å bevare regnskogen i Brasil, men ble dessverre skutt i sin egen hage på vei til dusjen.
Her bodde Chico Mendez (Foto: Ingeborg Elise Halgunset)
Etter å ha fått hørt mye om Chico Mendez (først oversatt fra portugisisk til spansk, for så å bli fortalt på engelsk...) dro vi videre til en park ved kanten av regnskogen Amazonas.
Den guidet turen startet ganske dramatisk da hengebroen vi skulle over ga etter på den ene side. Broen ble skjev, føtter våte og gruppen ble en telefon mindre. Vi fikk dessuten beskjed om at det ikke var noe vits i å prøve å fiske opp telefonen da det fantes både anakonda og krokodiller i elven. (Det er da du er glad for at du allerede var kommet over...)
Hengebroen røk på den ene siden, så vi måtte passere forsiktig for å ikke falle uti. (Foto: Ingeborg Elise Halgunset)
Ellers fikk vi høre om både p-piller-bær, legende lianer og trær som hjalp mot både kreft og malaria.
Etter turen i skogen og et par dagers reising dro vi sør i Bolivia til Tarija. Derifra kjørte vi bil til småbyen Camargo som er verdenskjent for sin vin og singani.
Vindruene ble plukket for hånd. (Foto: Ingeborg Elise Halgunset)
Her fikk vi se hvordan de laget vin, fra håndplukkede druer til ferdigfermentert vin.
Vi fikk også være med å lage gomme av en eplefrukt ved navn "membrillo". Rosa, "fruen på gården" var så fornøyd med innsatsen vår at nå har vi begge fått en ekstra mor når vi ankommer Norge igjen...
Koking av membrillo for å lage gomme. (Foto: Oda Marie Lorås)
Som du allerede har lest har vi vært med på mye. Nå tar jeg med meg minner og opplevelser jeg aldri vil glemme hjem igjen til Norge. Både boliviansk kultur og landbruk med både banan, kaffe og vindruer.
Hilsen Ingeborg Elise Halgunset
Trollheimsporten har en egen side med reisebrev. Her finner du fortellinger fra reiser både i Norge og andre verdenshjørner. Så om du er på en spennende reise, send oss tekst og bilder på epost: redaktor@trollheimsporten.no.
OBS: I undermenyen på sida med reisebrev er reisebrevene fordelt på årstall. Under hvert enkelt årstall finner du enda flere reisebrev.