Japan

Reisebrev fra gamle til nye Trollheimsporten

Japan og World Skills

- Da er noen av oss kommet trygt hjem til Norge, mens noen fortsatte turen videre til Australia, skriver Solfrid Jensvold og Beate Møkkelgjerd i Ullkorga AS. Beate har vært deltaker i Yrkes-VM, mens Solfrid var med i "heiagjengen". Her forteller Solfrid i ord og bilder fra oppholdet. Dette sto på Trollheimsporten 29. november 2007 og nå oppgraderer vi reisebreva og gjør dem lett tilgjengelig:

Fra før er reisebreva for 2004 og 2005 kommet på plass fra gamle til nye Trollheimsporten. Klikk på linkene! Dette stoffet finne du under Reisebrev når du klikke På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida. Framover nå oppdaterer vi 2006 og 2007 med nye reisebrev og så følger resten av årene.

Har du kommentarer eller noe å melde om til dette - er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no. Skal du ut og reise - send oss gjerne et reisebrev: redaktor@trollheimsporten.no.


Japan, sett fra flyet.

Yokohama, sett fra hotellet på kveldstid.
 
Hadde noen supre dager i Japan, fikk se og oppleve mye!
Første dagen konsentrerte vi oss om å finne frem til hotellet i Yokohama, nabobyen til Tokyo. Det gikk greit og da kvelden kom, bestemte vi oss for å spise på en japansk restaurant. Bestilte mat vi egentlig ikke visste hva var, og ventet spent. Så kom det skål på skål med mat, vanskelig å vite hva som var mat og hva som var pynt, så da spiser man like greit alt. Ble flere ganger overrasket og var usikker på hvordan vi skulle gripe an maten, da var det kjekt at kelneren kom og viste oss hvordan man spiser. Å spise seg mett var ikke gjort på 1-2-3, siden vi spiste med pinner. Men alle ble mette og syntes vi fikk litt taket på pinnene til slutt. Denne middagen var virkelig en opplevelse!!
 
Japansk restaurant. Gøril spurte en av kelnerne hva som inngikk i den menyen hun bestilte, dette var svaret hun fikk. (Bodil Korshamn t.v., Gøril Bakken t.h.)


Her blir vi vist hvordan vi skal spise. Vi kokte kjøttet vårt selv.

Jakken og kjolen de sydde.

 


Alle er blide og fornøyde.
(Fra venstre: Bodil Korshamn, Gøril Bakken, Solfrid Jensvold, Birger Bakken,
norsk lagleder, Marit Øyen Rønning og Edvin Bakken.)

Neste dag skulle vi i vei og se på Beate! Det ble litt klabb og babb før vi kom oss til riktig sted, men det ble da til slutt :) Beate var ferdig med å sy for dagen da vi kom og hadde noen timer fri, så da kunne hun gå sammen med oss og se på de andre fagene. Veldig interessant og se hvordan det ble konkurrert i de forskjellige fagene, og hvor mange kreative sjeler det fins. Det var 16 haller til sammen og 3-4 fag i hver hall. I noen av hallene var det stands fra forskjellige land. 

Beate i full sving med sying av kjolen.

"Systua."
 
Ble mye enklere å komme seg til riktig plass neste dag og dette var siste konkurransedag. Var spente på hvordan det gikk med Beate og var derfor mye i nærheten av hallen der hun satt. Beate ble også ferdig med kjolen i tide, og er derfor den første norske deltakeren som har blitt helt ferdig. Veldig bra, Beate :)

I løpet av de fire konkurransedagene var det mange tilskuere innom.
Viktig å ikke miste konsentrasjonen.
 
Fikk vite resultatet etter at vi hadde kommet hjem, Beate havnet på 13.plass. Det var Korea som vant.
Jakken og kjolen ble forandret 30% og blant annet så tok de vekk splitten i ermene på jakken, noe som var en fordel, sier Beate. Til gjengjeld måtte hun sy lommene på jakken på en slik måte hun aldri hadde prøvd før.
Beate forteller at splitten på jakken som hun sydde feil gjorde at hun mistet mange poeng. Splitten hadde betydning for flere punkt på jakken og det gjorde at hun mistet poeng på 3-4 forskjellige poengberegninger. Men til tross for dette er Beate fornøyd med innsatsen og bare det å få være med var en opplevelse, sier hun. Målet hennes var å bli ferdig med både jakken og kjolen, og det klarte hun!

Den norske blomsterdekoratøren. Han tok gull!  (Oscar Mikael Nilsson)
 
Norge tok gull i Blomsterdekoratør og bronse i Telekommunikasjon. Og en fjerdeplass i Helsefaget. I tillegg fikk noen diplom for bra arbeid (over 500 poeng).
Til tross for godt utført arbeid ble mange av deltakerne skuffet over plasseringen. Det vil si at det er veldig hard konkurranse og selv en minste feil kan være avgjørende for sluttresultatet.

Noe av det den norske konditor-deltakeren laget. (Annemari Erlbeck)

Anleggsgartner. De samarbeidet to og to. Dette er en av de norske.
(Helge Rustad & Petter Bakurowitz)
 
Beate forteller at det ble god kontakt landslaget seg imellom og at de hadde noen supre dager etter at konkurransen var over der de kunne slappe av og slå seg litt løs. De hadde opplegg nesten hver dag, de var blant annet i en park midt i en liten by, som Beate beskriver som fin, med spesielle trær. De var på toppen av en aktiv vulkan og fikk prøve varme kilder. Så ble det da også litt shopping, i Numazu (der konkurransen foregikk).

Noen prøvde de varme kildene som var i en park som vi besøkte; Atami Plum Garden.

Var på en aktiv vulkan; Oowakudani. Mannen på bildet holder på å koke egg,
som ble kullsvarte etter å ha ligget i det kokende "vannet".

Yokohama sett fra hotellet på dagtid.

Her er hele Team Norway samlet før avreise til Åpningsseremonien. Med flotte Fuji i bakgrunnen.
 
Alt i alt har Beate hatt en kjempefin tur og har fortsatt kontakt med mange andre på landslaget!
 
Mvh
Solfrid ++ og Beate