auksjon

Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten

Gamle bilder uke 24 - auksjon på Rønningen i 1980!

Meldinga fra gamle Porten fortsatte slik: De første kommentarer er kommet inn.  14.06 og 15.06: Fleire kommentarer, guttungen er identifisert og her er beviset for ovnen:
 
Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3! Sjå også Edgars Fotoarkiv 1 og Edgars Fotoarkiv 2. Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.
 
Har du fleire kommentarer eller innspill - bruk redaktor@trollheimsporten.no.


 

God, gammeldags auksjonsstemning
 
Denne helgas dose med halvgamle bilder viser litt god og gammeldags auksjonsstemning - slik det var i eldre tider. Auksjonen ble holdt på garden der varene befant seg. Bildene er 29 år gamle, og viser glimt fra auksjonen etter Sivert J. Romundstad som bodde i Rønningen i Romundstadbygda. Sivert J. Romundstad døde 1980, og auksjonen ble holdt samme sommeren.
 
Jeg må gjøre oppmerksom på at det ikke er jeg som har tatt disse bildene. Fotograf var Ole T. Strand, som da arbeidet som journalist ved Tidens Kravs avdelingskontor i Surnadal. Da jeg begynte ved det samme avdelingskontoret våren 1981, fann jeg denne gamle filmen i en stor kasse med filmer som var kasta. Sjøl har jeg alltid hatt en uvilje mot å kaste filmer, og jeg kontrollerte motivene på filmene i denne "avfallskassen". Der var blant mangt anna denne filmen fra auksjonen i Rønningen. Som gammel Romundstadbøgg tok jeg vare på den - skylte den opp på ny, tørket og oppbevarte den. Og den er like fin nå, snart 30 år seinere. Jeg har ikke spurt min tidligere kollega Ole T. Strand om lov til å offentliggjøre disse gamle bildene hans. Men sida han kasta filmen regner jeg med at han ikke har savna den.
 
Og uansett så skal jeg ta den "støyten" for egen regning!
 
Det er Olav Mogstad som kjøper ovnen nedenfor og her er beviset. Den er fremdeles ikke montert og står i dag sammen med et par Landsem ski touring:
MMS-foto: Tove på Røv.
Ikke ofte det så mange biler parkert ved Hegglund-rampen!
Mye folk var samla oppe ved Rønningen på auksjonsdagen i 1980.
Glimt fra folkehopen. Er det noen som kjenner att folk her? Sjøl meiner jeg det er Ludvig Heggem som står heilt bakerst i bildet, med hatt og stokk. Er det rett? Det er nok rett i følge Marit Stamnestrø Heggem: Vi er ganske så sikre på at det er Ludvig Heggem med hatt og stokk som står bakerst i bilde. Han var hvert fall på Rønningen den dagen.
Min gammel-gammel onkel fra Austistu Heggem.
Her er det avslapping i solbakken ved Rønningen. Er det ikke seinere lensmann Einar Glåmen som sitter med termosflaska? Men hvem er det han snakker med - kan noen kjenne att dem? Arnfinn Løfaldli: Den unge mannen med hendene i lomma og lys stripe nedover erma (litt til venstre) er Ingar Løset fra Ytre Glennhaugen, og mannen til høgre for han er faren, Ingebrigt Løset
Her er det vel agronom Ola Nordvik fra Surnadal som har kjøpt seg et måleband for storfe? Og det ser ut til at han blir intervjuet av daværende redaktør i Indre nordmør, Lars Steinar Ansnes
Her bæres en liten ovn fram for salg. Einar Glåmen bærer den fram, med ryggen til lensmann Lars Sogge. Rivene som står reist opp på veggen vekker nok minner hos den eldre generasjonen. Nederst står ei "læssar-rive" -eller "kar-rive" -som har smalt haud og lange tinder. Så står ei "breiar-rive" - eller "kvinnfolkrive" - som har breiere haud og kortere tinder. Så er det vel enda ei læssar-rive - og heilt øverst står den nye tid, ei rive med haud og tinder av plastikk.
Bjørn Vegar Svinsås: Dama i mørk jakke er Marit Romundstad, Midtstuggu, som kjøpte Rønningen.
Her har ovnen fått ny eigarmann. Han har blitt sotåt på fengran ser det ut til. Er det Olav Mogstad fra Røv som har kjøpt ovnen? Kom med kommentarer om dere kjenner kjøperen.
Frå Tove på Røv har vi fått denne helsinga: Det er far min, Olav Mogstad, som har kjøpt seg omn. Ein no 29 frå Gjøvik Støberi. Den er ikkje montert riktig enda. Det er forresten eit fenomenalt bra bilde av Ola Nordvik! Desse karane ville nok hatt mang ei auksjonshistorie.
Og hvem er guttungen? Ingrid Kvam Moen: Jeg tror at guttungen på bilde er Tore Kvam.
Bilde fra akusjonen, med det meste av mannskapen ved lensmannskontoret i Surnadal på plass. Med hammeren Einar Glåmen, og som skrivere og kasserer Brage Einum og Egil Svartbekk. Dagens redaktør mener å gjenkjenne Arvid Halsetrønning litt til venstre i bildet i åpen, mørk jakke og kvit skjorte.
Bjørn Vegar Svinsås: Mannen nr. 4 fra høyre i caps tror jeg er Magne Heggem, Hegglund. Ved siden av Arvid Halsetrønning står trolig Jonna Romundstad. Er i dag eier av bordet som står foran Einar Glåmen. Min mor betalte 1 kr. for det
 
Litt forstørra utsnitt fra bildet
 
Noen sikra seg i alle fall noen varer fra Rønningen. Jeg minnes at dette bildet sto på trykk i Tidens Krav. Om noen kjenner seg igjen, kunne det ha vært artig å få melding om varene var i såpass god stand at de kunne tas i bruk!
 
Så spørsmålet til leserne denne uka blir da: Hvem er de eldre folka i bakgrunnen på bilde 3 og 4?
Hvem er guttungen på bilde 7? Og hvem er damen som kjøpte potta hans Sivert Rønninga?
Har du svar på noen av disse spørsmåla, eller andre opplysninger om bilda, send e-post til