saueklipperen og Jostein 500p

Nygård i Sannidal

(10.11.07) Dette er kanskje det hittil minst eksotiske reisebrevet på Trollheimsporten: Fra en sauegard! Samtidig er drifta (og driverne) så allsidig at det kanskje er ideer å hente for landbruket og næringslivet i Rindal også, skriver Gunnar bureid i dette reisebrevet fra heimtraktene. Det sto på Trollheimsporten 10. november 2007. Les fleire reisebrev fra gamle Porten i dag - blant anna fra Toscana, Med Hurtigruten til Kirkenes og Fjelltur i grensetaktene.

 

Fra før er reisebreva for 2004 og 2005 kommet på plass fra gamle til nye Trollheimsporten. Klikk på linkene! Dette stoffet finne du under Reisebrev når du klikke På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida. Framover nå oppdaterer vi 2006 og 2007 med nye reisebrev og så følger resten av årene.

Har du kommentarer eller noe å melde om til dette - er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no. Skal du ut og reise - send oss gjerne et reisebrev: redaktor@trollheimsporten.no.

Det er Gunnar Bureid som har vært på heimtraktene sine i Sannidal (siden 1964 innlemma i Kragerø kommune), helt sørvest i Telemark fylke. Garden heter Nygård, ligger tett inntil gamle Sørlandske hovedvei, og driverne er onkelgutten hans, Jostein Årø, og kona Mette. Besøket skjedde midt under saueklippinga nå i andre halvdel av oktober:


Nygård.

En gard med lite dyrkamark, men temmelig mye tømmerskog - som kom godt med da de kjøpte garden for 7 år siden. Jostein (34) hadde da jobba som tømmerhogger for
Telemark Tømmersalgslag fra han var ung, men den store drømmen var å få egen gard,
og å drive med sauer. Storebrorens han, som overtok familiegarden Årø, er for øvrig også sauekar og tømmerhogger (dvs. nå Aktivt Skogbruk-instruktør og trepleier).
 
Begge har forresten vært i Rindal og konkurrert med motorsag, under NM som ble arrangert på Saga Skysstasjon og i Langlimarka for en 15 års tid siden.
 
Brødrene slipper sauene sine på sommerbeite oppe på Skafsåheia, som ligger på nesten 1000 meter, mellom Dalen i Telemark og Setesdalen. Peder hadde nesten ingen tap i år, men så har han også trappa ned og slapp under 150 dyr i år. Jostein sendte 500 tilfjells (foruten 100 på leide beiter hjemme i bygda), og mista bare 3 søyer pluss 8 lam! Verre var det i fjor: Da gikk over 50 lam tapt, mange av dem antakelig til gaupe, kanskje også bjørn (det er ofte bjørn i traktene mot Fyresdal).
 
Kragerø kommune (ca. 10 000 innbyggere) er omtrent ribbet for aktive gardsbruk; 3-4 melkebruk ute ved kysten - 2 av dem på Jomfruland - og så brødrene her med sau, pluss et par til. Jostein og Peder leier jord på 20 andre nedlagte bruk rundt om i bygda og slår graset der,og driver aktiv pleie av kulturlandskapet i tillegg. Det aller meste er småjorder, så mer urasjonell drift skal en vel leite lenge etter.

Saueklipping: Jostein stapper ulla i sekker, mens en kamerat av ham fra 
skogskolen i si tid, Jens Kristian Moholt (fra Siljan i Telemark), tar seg av klippinga. Der er han for øvrig en kløpper, og slenger seg med i konkurranser av og til også.
 
Den gamle driftsbygningen er ombygd - til kaldfjøs, som vi ser. Det ga nok en del ekstrarbeid for to vintrer siden, da det kom 2 meter snø i Sannidal...

Ferdigklipte sauer.


Det skal god rygg til... særlig når en skal rekke over et par hundre sauer på en dag.

Et nytt satsingsområde på garden i år: høylandsfe. Nøysomme og meget effektive landskapspleiere.
Den staselige karen i forgrunnen er leid inn i høst, i håp om å få en gjeng med kalver til våren.
Kjøttet på slikt kveg tar en meget pen pris, som det heter, og blir kanskje å finne på restaurantbord om en stund.

 



Sauebesetningen utvides stadig, til 220 vinterfôra i år, og 250 neste vinter igjen. I fjor bygde de et nytt kaldfjøs (nærmest), og neste år kommer nok et byggetrinn: et 22 meter langt kaldfjøs, koblet sammen med fjøset i forgrunnen, i retning gammelfjøset.

Inne i det nye kaldfjøset - sauer som venter på klipping her også. Til høyre nestminstemann på garden, Ola. Det er travle dager på bruket, så ungene har fått rasjonelle navn: Karl, Per, Ola og Marit! Eldstemann 13, og så 3 førskoleunger. Det har ført til at mor Mette (sykepleier) har tatt seg noen år som hjemmearbeidende. Nå er hun i ferd med å bygger opp en virksomhet med  frittgående høner og sjølbetjent eggbutikk i fjøset.

Høns og høylandskveg i fredelig sameksistens - kanskje holder de store dyra rev og hønsehauk på avstand også.


Gardbrukerparet driver aktiv markedsføring:
stort skilt med NYGÅRD på fjøsveggen, reklame på pickupen, og en firesiders brosjyre (over).
Og under Åpen Gård i høst kom det 500 mennesker til Nygård!

De har frilandsgriser. 30 stykker hver sommer, de selges direkte til privatkunder for 60 kroner kiloen, ferdig partert slakt.
Selger saueskinn også.

Mer markedsføring: Storebror Peder driver - sammen med fem andre kompiser fra det
gamle motorsag-miljøet - Skagerak Trepleie, med oppdrag over hele Sørøst-Norge.
Felling av vanskelige trær ikke minst, som her foran Teodor Kittelsen-huset i Kragerø
nå i september. Fellinga var annonsert til kl. 16 en torsdag, og en stor tilskuerskare
møtte opp for å følge "skuespillet":

Den store bjørka foran Kittelsen-huset. Peder med klatresko og motorsag troner på toppen. Deretter var det å kappe seg nedover til bakkenivå.
 Jostein assisterer nede på gata.

De benytter fullt sikringsutstyr (fjellklatrer-utstyr). Med seg har de traktor med fliskutter, så de fjerner alt etter seg. Karene har også ryddeoppdrag for kraftselskap og veientreprenører, og snøbrøyting for kommunen langs milevis med gangveier, blant annet.