IMG_1861

Åpen dag med krigshistorie

Rindal Pensjonistlag hadde Åpen dag den 4. juli. Gjester i Kulturvøkku var Lilly Øberg og datter May Johnsen. De hadde, sammen med Olav Helgetun, satt sammen et interessant program.

Ola Øberg, Lillys mann og Mays far, deltok i forsvaret av Norge i aprildagene 1940. Han reiste til Trondheim 8. april, innkalt som nøytralitetsvakt. Han ankom Rinnleiret med tog 9. april og ble medlem av 3. hjulrytterskvadron. Det unike er at han skrev ned begivenhetene i en kladdebok, for etter hvert ble han satt til å være telefonvakt. Gjennom disse autentiske beretningene forteller han om bombingen av Steinkjer, tilbaketrekningen til Snåsa og om at tyskerne tok skvadronen til fange. May Johnsen sa det slik: Dette er ikke fortellingen om heroiske bragder, men om hvordan en ung soldat opplevde den kaotiske tiden i april og mai 1940.

Lilly Øberg fortsatte med historiefortelling om etterkrigstiden. I 1947 reiste hun og veslejenta May, halvannet år, fra Rindal til Vadsø. Ola Øberg hadde da arbeid med gjenreisningen av Finnmark og familien skulle bo i Vadsø. Turen ble begivenhetsrik, fra Trondheim med vognkollaps og tjuveri av koffert, til storm ved Finnmarkkysten. Etter seks døgn ankom de Vadsø.

IMG_1848.JPG
May Johnsen med krigshistorie skrevet ned av faren, Ola Øberg. Han deltok i 3. hjulrytterskvadron.

IMG_1849.JPG
Lilly Øberg leste opp det hun hadde skrevet ned om en reise fra Rindal til Vadsø i 1947.

IMG_1841.JPG

IMG_1854.JPG
Mange deltok på Åpen dag.

IMG_1861.JPG
Fra venstre Ildrid Grønli, Lilly Øberg og May Johnsen. Ildri Grønli bodde i Trondheim. Hun hjalp Lilly Øberg med å passe May da kofferten ble stjålet.

IMG_1859.JPG
Mor og datter. 69 år etter den strabasiøse og eventyrlige reisen.

IMG_1863.JPG
Olav Helgetun deltok i arrangementet. Han hadde funnet fram bilder sammen med hovedpersonene, og han kommenterte. Leder i Rindal Pensjonistlag, Helene M. Nergård, takket og delte ut blomster. Fra venstre Olav Helgetun, Lilly Øberg, May Johnsen og Helene M. Nergård.
 

Serveringen denne dagen var nydelig lapskaus levert fra kjøkkenet ved Helsetunet. Riskrem og kaffe ble også servert.

Lørdag 9. juli skal Rindal Pensjonistlag ha stand på Torgdagen. Da håper vi at mange kommer innom for en hyggelig prat eller for å svare på vanskelige spørsmål om hus og gårder i Rindal.

Til høsten starter Åpen dag opp igjen torsdag den 1. september. Tema den dagen blir reisebrev fra Island.

 

Tekst og foto: Helene Nergård