Anne Kvam står 2_1024x969

Rindal kunstlag med tekstilutstilling på Rindal bygdemuseum

Anne Kvam for første gang i heimbygda

For første gang kommer den anerkjente tekstilkunstneren Anne Kvam til Rindal med utstilling. Det er Rindal kunstlag som har fått Anne Kvam til heimbygda og utstillinga vil bli å sjå i en heil måned i Løsetlåna på Rindal bygdemuseum. - Vi er svært glade for å få Anne hit. Denne utstillinga vil inngå som en kjempefin del av vårt tema omkring tekstil i år.

Over tekstilkunstner Anne Kvam og avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli ved Rindal bygdemuseum - Nordmøre Museum avdeling Rindal.

Tekstil på museet i sommer
Det sier avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli ved Rindal bygdemuseum. Sommersesongen ved museet åpner søndag 17. juni i år.

- Det er svært trivelig at vi har fått Anne Kvam hit. Samtidig skal vi ha ei fotoutstilling som synliggjør strikk og strikking i Rindal fra rundt 1930 til omkring 1970-åra. Og vi vil samle inn strikka klær og mønster for å få inn tekstiler knytta til sport og fritid. Dette vil vi bruke igjen når skimuseet kommer, forteller Kari-Elin.

Årets museumssesong vil bli en del prega av graving på museumstomta. - Nå i starten av juni vil denne gravinga av tomta til Heggemsfjøset komme i gang, sier ho. I tillegg er fleire medlemmer i Venneforeninga i gang med å strikke votter, som skal selges på museet. Votten er designet av Ann Elin Hess Brønstad etter mønster og farger fra rindalskofta. I tillegg er det også blåst liv i husflidslaget, noe som også hører med i sammenhengen.

Et levende museum
- Samtidig vil jeg skryte av kunstlaget som igjen legger ei utstilling til bygdemuseet. Vi ønsker at museet skal bli en arena og vi starter på øverste hylle med Anne Kvam, legger Kari-Elin til.

- Dette er gjensidig, sier leder Kristin Langli i Rindal kunstlag, som synes det er et svært bra og positivt samarbeid med museet. - På denne måten får Kari-Elin til et levende bygdemuseum, sier Kristin, som er svært glad for at Anne Kvam takka ja til å komme.

Utstillinga i en heil måned
- Vi var nesten redde for å spørre, smiler Kristin. Tekstilkunstner Anne Kvam åpner si utstilling i Løsetlåna lørdag 30. juni. Det er første helga i Kuilturvøkku og utstillinga er en del av Kulturvøkku i Rindal. Men det var naturlig å la utstillinga bli stående lenger i bygdemuseet, da det passa så godt inn i årets tekstiltema. Utstillinga avsluttes søndag 29. juli. Da vil det i tillegg bli salg av søndagsdessert i Løsetlåna.

Ni store arbeider
Anne Kvam stiller med ni store arbeider og har brukt mye tid på å finne ut hva ho skal lage til utstillinga i Rindal. Ho flytta fra bygda for 40 år siden, gikk tre år ved kunst og handtverk i Bergen og det siste og fjerde året ved kunstakademiet i Trondheim. I dag har ho tilhold i Trondheim, der ho har felles verksted sammen med 12 andre kunsthandtverkere, billedkunstnere og en forfatter. De leier lokaler av Trondheim kommune.

Anne Kvam lager alltid kunsten sin etter rommet. - Derfor var det utrolig fint og spennende å bli spurt om å ha utstilling i Løsetlåna, med masse innhold og farger fra før. Fortsatt veit jeg ikke riktig hvordan det blir, sier ho smilende.

Store tekstilflater
For oss er det umulig å bedømme kunsten til Anne Kvam. Ho bruker store tekstilflater, som ho farger eller broderer på med ulike teknikker. Du finner alt om Anne Kvam her på nettsida hennes. Du finner CV-en her med utdanning, separatutstillinger, gruppe- og kollektivutstillinger, års- og landsutstillinger, innkjøpt av, utsmykkingsoppdrag, stipend og medlemskap.

Store arbeider vil det bli også i Løsetlåna. - Jeg vil ta med 9 arbeider og de vil være rundt 1,5 meter høge og 2-3 meter breie, litt avhengig av veggen de skal henge på, sier ho med garantilønn fra staten som kunstner - såkalt kunstnerlønn. Av arbeider ellers i Rindal er det Anne Kvam som har laga messehagl til Rindal kirke.

Ærerikt
- Det er ærerikt å få stille ut i Rindal, sier Anne Kvam til slutt, der ho i går kveld ble presentert som Kulturvøkku-kunstneren til Rindal kunstlag.

Både kunstlaget og Rindal bygdemuseum er med i Trollheimsporten - bli medalle!

Under slik Anne Kvam framstår på nettsida si i dag.
Nederst Kristin
Langli i Rindal kunstlag, tekstilkunstner Anne Kvam og avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli ved Nordmøre Museum avdeling Rindal - Rindal bygdemuseum.