Bj

Edgars fotoarkiv fortsetter fra 2007

Bj. Bjørnstad Veskefabrikk

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 2!
 
Kanskje du har kommentarer til dette stoffet fra Edgar Kattem - bruk: redaktor@trollheimsporten.no. 

Bj. Bjørnstad Veskefabrikk, bilde fra  første halvdel av 1970-tallet.
Det er byggåker mellom vegen og Gryta.

Bj. Bjørnstad Veskefabrikk
Fra 1949 og fram til han ble pensjonist drev Bjarne Bjørnstad produksjon av vesker, ryggsekker og mye anna i verkstedet ved bolighuset Lunheim like ved Torshall. Nylig fann jeg fram noen gamle negativer med motiver fra dette verkstedet. Bildene er ikke mitt verk, de finnes i de gamle etterlatenskaper fra Bolme Fotoklubb (seinere Rindal Fotoklubb). I det gamle negativarkivet etter fotoklubben finnes en god del interessante ting som jeg kanskje skal plukke fram og gjøre tilgjengelig etter kvart.
   De som drev med langrenn sist på 1970-tallet og utover, minnes kanskje de oransje skiposene med blått fargetrykk fra Landsem Ski? Disse skiposene ble laget av Bjarne Bjørnstad, og han laget visst nok slike skiposer til flere skiprodusenter. Svigerfar forteller ofte om at han og flere ei tid drev som "reisende veskeagent" for Bjarne Bjørnstad. Dette er ei lokal næringslivshistorie som kanskje burde skrives ned?
   Så litt om negativarkivet etter Bolme Fotoklubb (seinere Rindal Fotoklubb). Jeg reddet dette den gangen de rev taket av gamle Bolme skule. Fotoklubben hadde sitt mørkerom og klubbrom i gammelskulen. En gang omkring 1980 ble det skiftet tak på bygget, og den gamle taktekkingen ble revet en fredag. Slik sto bygget over helga, i en av de verste regnsvershelgene den sommeren. Jeg dro dit for å sjå på klubbrommet, og da fløt regnvatnet over alt etter veggene. Jeg tok med meg negativ- og bildearkivet og anna av verdi. Og det var stort sett avslutninga for klubbrommet og mørkerommet i gamle Bolme skule for fotoklubben. Da mandagen kom ble det oppholdsver, og det ble lagt nytt tak på gamleskulen! Sant å si har jeg aldri sett skikkelig gjennom disse negativene før nå, men det er en del interessante ting der.
   Den som har tatt disse bildene er Einar Klungnes, han var lærer i Bolme i tida 1966 - 1976. Han var en av dem som var med å starte Bolme Fotoklubb.


Borgny og Bjarne Bjørnstad i verkstedet. En båndspiller sørger for musikk til arbeidet.
(Er det ikke en gammel Radionette opptaker, tro?)


Borgny Bjørnstad ved symaskina, Bjarne driver med noe papirarbeid i bakgrunnen.
I forgrunnen et eksemplar av de velkjente "Bjørnstad-veskene".

Fotografen har tatt bilde av noen hustegninger.
Var det planer på gang om utvidelser først på 1970-tallet?