IMG_7289

Bygdafolk i skulpturer og bilder

Torsdag kveld åpnet Rindal Kunstlag sin juleutstilling på Rindal skimuseum. Utstillerne er Mali Anette Hoel fra Oppdal og Steinar Garberg fra Børsa. Steinar Garberg var til stede ved åpningen. Han lager karakteristiske små hverdagsmennesker i leire.

I år har Rindal Kunstlag valgt å avholde juleutstillingen sin litt tidligere enn vanlig. Årets utstillingen er en morsom blanding av bilder og skulpturer. Begge kunstnerne har spesialisert seg på å gjenskape bygdefolk og hverdagsmennesker.

Kunstneren Steinar Garberg var til stede på åpningen. Han fortalte at han setter stor pris på å få stille ut i Rindal. Han har nærmest ventet på en invitasjon. Han kjenner godt til Rindal, og forteller at han var her på besøk som barn, første gang for 62 år siden. Hans farmor, Marit Skjølsvold, kom fra Slettet i Rindal.

Garberg har vokst opp på Skjetlein Landbruksskole, der hans far var lærer. Dermed ble han også kjent med mange av rindalingene som utdannet seg til agronom ved Skjetlein. Han forteller at mange av rindalingene som gikk på Skjetlein i den tida var gode skiløpere. Garberg forteller at han er lidenskapelig sportsinteressert. Han setter pris på å få komme til Rindal skimuseum, som han er meget imponert over.

Utstillingen ble gjort klar på onsdag, og Garberg la merke til at skimuseet har VM-antrekket fra VM i Granåsen i 1997 i utstillingen sin. Han har selv dette antrekket, siden han var med som frivillig under VM i Granåsen.

- Men har skimuseet antrekket fra OL i 1994? spurte han.

- Nei, det hadde de ikke.

- Vi dere ha det? spurte Steinar Garberg.

Ja, selvsagt vil skimuseet gjerne har OL-antrekket fra 1994. Og det hadde Garberg med seg til utstillingsåpningen. Museumsstyrer Kari Elin Bolme Løfaldli fikk prøve OL-jakken. Vi regner med at museet finner en fin plass til OL-antrekket i utstillingen.

IMG_7277.jpg
Steinar Garberg (t.h.) ga bort OL-antrekket fra OL på Lillehammer i 1994 til skimuseet. Museumsstyrer Kari Elin Bolme Løfaldli fikk prøve OL-jakken. Til venstre kunstlagets leder Ingrid Øyen.
 

Steinar Garberg fortalte litt om skulpturene han lager. Dette er lett forståelig kunst, figurene har karakter og "sjel". Det er gjerne bygdefolk som har levd en stund som vi ser i figurene. 

IMG_7283.jpg

Garberg er svært sportinteressert, og forteller at han er full av kunnskap om hoppsporten, særlig litt tilbake i tid. En av hans spesialiteter har derfor blitt skulpturer av skihoppere. Noen av skihopperne har startnummer som henspeiler på spesielle årstall i hoppsportens historie. En av dem har startnummer 62. Det året ble Toralf Engan verdensmester i Zakopane, kan Garberg fortelle. Han synes at det passer bra at skihopperne hans henger på skimuseet blant mange stødige skiløpere.

IMG_7247.jpg

Han forteller litt om prosessen med forming og brenning av skulpturene. Han bruker raku-leire, og figurene brennes to ganger på svært høy temperatur.

Steinar Garberg forteller at han har holdt på med kunst hele livet. Fra han var liten var han glad i å tegne. Han er utdannet lærer og førskolelærer, og har undervist både innenfor grunnskole, lærerutdanning og førskolelærerutdanning. Så han har bred pedagogisk erfaring, særlig innenfor fagene forming og kroppsøving. I tillegg har han en mastergrad i skulptur fra 1984.

I masteroppgaven tok han for seg karakterisering av bygdetyper i skulptur, og dette har han fortsatt å jobbe med siden. Han ble tidlig pensjonist, så nå har han god til til å holde på med dette, forteller han.

IMG_7278.jpg
Munkenes høsttakkefest.

IMG_7281.jpg

På utstillingen finner du også bilder av Mali Anette Hoel. Hun driver «Galleri Mali» i Oppdal Sentrum. Gjennom tegning og maling ser hun med skråblikk på hverdagssituasjoner som kan oppstå i et lite bygdesamfunn.

IMG_7253.jpg

IMG_7262.jpg

IMG_7258.jpg
Trykk og kort fra Galleri Mali.
 

Kunstlaget har som vanlig utlodning på utstillingen. Denne gangen er det to gevinster som man kan ta lodd på. Det er trykk av Mali Anette Hoel.

IMG_7259.jpg

På utstillingsåpningen ble det foretatt en trekning blant kunstlagets medlemmer. Gevinsten her var en skihopperskulptur fra Steinar Garberg. Den heldige vinneren ble Britt Løfald.

 

Utstillingen har følgende åpningstider:

Torsdag 10. november                                                                   kl 18.00 – 20.00
Fredag 11. november                                                                     kl 18.00 – 20.00
Lørdag 12. november                                                                     kl 12.00 – 17.00
Søndag 13. november                                                                    kl 12.00 – 17.00


Klikk på bildene for å se dem større og i serie

IMG_7251
IMG_7250
IMG_7238
IMG_7244
IMG_7285
IMG_7293
IMG_7295
IMG_7297