sparkplog AKvam

Edgars fotoarkiv fortsetter fra gamle Trollheimsporten

Det første produktet... og litt til

Edgar Kattem har igjen dukket ned i sitt skattkammer av gamle og halvgamle fotografier, og kom denne gangen opp med industrihistorie pluss litt til. Trollheimsporten oppgraderer stoffet til Edgar fra gamle Porten. Dett er fra 12. februar 2007:
Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.

Alf Kvam med snøplog for montering på spark. Nede i kjelleren på bolighuset sitt 1979. (Den gangen var han ansatt hos Arnfinn Børset, rørlegger- og blikkenslagerfirma.)

Det er mange år siden jeg har sett så mye folk ute på spark som denne vinteren. Stabilt vinterføre noen uker er vel årsaken til det. Akkurat dette fikk meg til å ta fram noen gamle negativer som viste det aller første produktet som Alf Kvam begynte å lage. Det var en snøplog for montering på sparkstøtting - eller på spark som vi sier på dialekta vår. Dette startet Alf med nede i kjelleren i bolighuset sitt i 1979. Jeg var dit en kveld høsten 1979 og tok noen bilder av dette.
Alf kan fortelle at dette "leikeproduktet" har gått jevnt i mange år. I alt er det produsert
mellom to og tre tusen av disse plogene, av det så var det NKL som tok unna de fleste. Så seint som for tre-fire år sida kom det bestilling på et parti forteller Alf - omtrent 27 år
etter at jeg tok disse bildene. (Alfs firma heter i dag A. Kvam AS og ligger ved siden av Rindalslist og Rindalshytter. De er medlemmer av Trollheimsporten)
 
Snøplogen montert på sparken.
 
Når vi snakker om sparkstøtting.. Jeg minnes at Jan Leif Furuhaug og Ivar  Romundstad dannet en forening med navn "Norsk Sparkstøttingunion". I dag kan jeg ikke minnes alle statuttene til denne foreningen, men det var benevnt som en "eksklusiv, landomfattende forening for to peroner til fremme for bruk av sparkstøtting". Jeg hadde et radiointervju med Jan Leif Furuhaug en fredagskveld tidlig på 1990-tallet om denne foreningen. Da utropte Jan Leif strøbilene som den største fiende og trussel for "Norsk Sparkstøttingunion". Om Ivar eller Jan Leif leser Trollheimsporten kunne det ha vært interessant å få en rapport om dagens tilstand for "Norsk Sparkstøttingunion". Er den fortsatt i live, eller har strøbilene tatt knekken på den?
---------- 
Det var ei som spurte om jeg hadde et bilde av "gammel-brøytaren" i Romundstadbygda. Det må være Olaf Negård - eller "Olaf Berg" som vi kalla han. Dessverre har jeg ikke noe bilde av Olaf i sitt rette element, i den gamle grå- og svartlakkerte Volvoen. Det var et fast innslag oppe i Romundstadbygda da jeg var guttonge. Men jeg tok et bilde av Olaf mange år seinere. Det var under en Rindalsmartnad på slutten av 1980-talet. Da fikk jeg han til å posere ved en gammel lastebil som Ludvig Negård stilte med. Ikke den bilen jeg minnes Olaf sammen med, men karen kjente jeg godt att.
 
Gammelbrøytaren: Olaf Negård, sist på 1980-talet.