Vinterbilde 4

Edgars fotoarkiv ruller videre

Det var andre tider, det

Denne uka har Edgar Kattem kost seg med å leite fram noen 1940-50-tallsnegativer og skannet inn. Se hva han fant. Dette stoffet ble lagt inn på Trollheimsporten 3. februar 2007 og blir nå gjort lett tilgjengelig på Edgars fotoarkiv i Trollheimsporten:
Edgars fotoarkiv finne du ved å klikke på linken under På Porten på den gå menylinja når det e p+å Hovedsida. De finner du også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011. De finner di også Willys (Willy Kalstrøm) arkivdykk og Bjøn Tores (Bjørn Tore Brøske) arkivdykk om du er interesset i meir nostalgi!

Sigvald Kattem med dragarkjelke, med et lass seterved som skal fram til Kattemsetra på skareføret. Bildet er visst nok tatt i et av de første krigsåra. Vi ser seterhusa på bildet, og det er før det nye seterhuset ble bygd sommeren 1944. Det var visst Kolbjørn Kattem som tok dette bildet.
 
Transport og aktivitet i utmarka
Endelig kom snøen, og aviser og andre media kan for ei tid ha andre ting på dagsorden enn hvor unormalt alt er. Det er snart tid og føre for transport i utmarka, og sjøl har jeg dukket ned i gamle negativer ifra familiealbumene på Kattem som viser noen glimt av transport og aktivitet i utmarka omkring midten av forrige århundre. Det høres ut som det er lenge sida, ikke sant....?
 
Sivert P. Kattem og "Blakkemerra" på tur austover Langvasskjølen med takåser og byggematerialer til hytte i Foss-slåtta. Omkring 1955-56. Fotograf var Sivert S. Kattem.
 
To karer på veg austover Langvasskjølen, like sørafor vestenden av Svarttjønna. Det er Sigvald Kattem, til venstre, og Lars I. Heggem (Granmo). Året er omkring 1956. Lars hadde fått i oppdrag å hogge ved i Raudfjelløyan denne vinteren, og her får han hjelp til å bære litt utstyr austover - mellom anna "båggåsag" og "tigersvans" som vi ser bak på ryggsekken. Neste vinter så var Lars med på veddrift i Fosslåtta ved Langvatnet. Fotograf var Sivert S. Kattem.
 
Motoralderen er kommet til utmarka! Her har Sigvald Kattem og Olav I. Haltli lastet opp et lass med famnved i Fosslåtta ved Langvatnet. Trekk-kraft er en grå Ferguson 35 "Gullkalv" med halvbelter. Og da må det være en 1957-modell, sier de som har greie på slikt. Bildet er tatt omkring 1959. Olav kjørte ved fra Fosslåtta utover Langvasskjølen flere vintre, både med kjetting og halvbelter på traktoren. Fotograf var Sivert S. Kattem.

Olav I. Haltli var en pioner - en av de første som begynte å bruke traktor i stedet for hest. Det klages en del over lønnsomheten i landbruket i dag, men om det er plass tar jeg med ei historie som Olav Haltli fortalte til far mens de drev og lasta og kjørte ved utover Langvasskjølen for femti år sida: Det halvbelte-utstyret som er på traktoren på bildet, brukte Olav også på "Gråtass-traktoren" han hadde. Med dette utstyret kjørte han en vinter tidligere på 1950-talet heim ved fra Tretta, etter oppdrag fra brukerne i Oppigard Haltli. Økonomien i dette oppdraget var nok ikke det beste, for Olav forklarte det slik: "Da e ha betalt bensin, så va det ittj att nå fortjenest på meg. Men om e ha forlanga så mykkjy at e ha tjent på det, så ha det ittj vårte att nå på Oppigardskaran". Det forteller vel litt om Olav og!!
--------
En hale fra redaksjonen i 2007:
- Han Edgar ottast støtt for om de som bruker Trollheimsporten, er noe interessert i alle disse gamle fotografiene og små beretningene. Så om du har noen kommentar til det, kan du jo skrive et par ord til redaktor@trollheimsporten.no. Det kan du gjøre også i 2011. Og vi kommer tilbake til den svært positive responsen fra leserne til Edgar - kanskje er den der i dag også - kom igjen - skriv kommentarer: redaktor@trollheimsporten.no.