OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edgars fotoarkiv fra 28. august 2006

Fargeklatt på blå blomst

- Sist søndag (i august 2006) opplevde jeg en ren sverming av store, fargerike sommerfugler ved hytta i Fosslåtta ved Langvatnet, skriver Edgar Kattem. På ei lita myr der det sto mye blåknapp i blomstring, fløy det en sverm av disse sommerfuglene. Har aldri sett maken.

De satte seg på de blå blomstene av blåknapp, og var så store at de dekket selve blomsten der de satt. (Kl. 09.10: Nå også med artsnavn også)
 
Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.

- Tipper at vingespennet på sommerfuglene var omkring 5-6 centimeter. Prøvde etter beste evne å fotografere de rastløse vesenene, og foruten 15 til 20 mislykkede og uskarpe bilder ble det da tre-fire bilder med noenlunde akseptabel kvalitet.
 
Er det noen av Trollheimsportens lesere som vet hvilken art dette her er? Må bare innrømme at litteratur om insekter er et "mørkt hull" i min boksamling.

Svar kan sendes redaktor@trollheimsporten.no   (kommentar kan også sender i dag - 2011).

(Kl. 09.10 - 28. august 2006) Og svar kom etter bare en times tid:
- Sommerfuglen du har på Trollheimsporten i dag er en Admiral (Vanessa atalanta). Det er uvanlig mange av dem i Rindal akkurat i disse dager.
 
Admiralen er en sørlig art som ikke kan overvintre i Norge, men som om våren faktisk flyr hit helt fra Sør-Europa. De legger så egg (på brennesler) og får larver som lever av brennesler. Dersom det er en fin sommer får de en ny voksengenerasjon ut på sensommeren. Det er sannsynligvis slike vi ser nå. Det er altså en sørlig, varmekjær art, og er derfor mest vanlig på våre kanter i varme somre, slik som i år.
Flott bilde!
 
Mvh Lars Løfaldli