Ser på skisamling

Gjensyn med treskisamling

Sist vinter kjøpte Rindal skimuseum ei ganske unik treskisamling på i alt 150 par ski av Jørgen Fløtlien fra Moelv. Nå er skisamlinga på plass og montert på skimuseet, og i dag var Turid og Jørgen Fløtlien på besøk i Rindal for å se hvordan samlinga tar seg ut på museum.

Det var i desember 2015 at Rindal skimuseum fikk tips om en artikkel som stod i Gudbrandsdølen Dagningen. De skrev om en kar på Moelv som hadde ei stor skisamling som han ville selge. Han hadde samla på treski i 40 år, og nå ville han kvitte seg med dem, blant annet for å få bedre plass i garasjen. Rindal skimuseum tok kontakt og kjøpte hele samlinga.

14. des. 2015 skrev Trollheimsporten om dette:
Unik treskisamling til skimuseet.

I mars ble skisamlinga formelt overtatt. Morten Møller, Kari-Elin Bolme Løfaldli og Anne Skjølsvold fra Rindal skimuseum kjørte nedover til Moelv for å besøke Turid og Jørgen Fløtlien som solgte skisamlinga. Det ble ordna med frakt, og et par dager seinere var skisamlinga på plass i Rindal

​10. mars 2016 skrev Trollheimsporten:
Stor skismling på flyttefot.

Etter at 150 par treski fra et 20-talls forskjellige skifabrikker ankom skimuseet, tok skimuseets vanneforening grep, sorterte og vaska, og etter hvert ble skiene montert på vegg, lett tilgjengelig for alle interesserte. Det er nesten utrolig hvor mange skifabrikker det har vært her i landet, og felles for de aller fleste var at de ble tvunget til å legge ned rundt 1980 da glassfiberskia kom på markedet. Men det er noe spesielt med gamle treski. Som Jørgen Fløtlien sier: "Glassfiberskia er lette og fine å gå på, men sjel det har dom itte!"

29. mars skrev Trollheimsporten
Skikkelig skisjau åpå Rindal skimuseum

Onsdag kom Turid og Jørgen Fløtlien ens ærend fra Moelv for å se skisamlinga på museum. De forteller at de også hadde en annen kjøper, men han ville lage skigard av skiene rundt hytta si. Derfor var de svært glade da de fikk et museum som kjøper. - Da vet vi at samlinga blir tatt vare på og satt pris på, sier de.
 

Turid og Jørgen Fløtlien.jpg

- Så fint dere har laga det til, sier Jørgen Fløtlien, - dette var moro å se!

Treski.jpg

- Disse husker jeg, og disse! Museets venneforening har gjort en stor jobb med å montere skisamlinga på låven.

Kari Elin og Jørgen[1].JPG

- Der har vi Eggen-skia som Gjermund Eggen produserte i Engerdal, og der er Åsnes-, Madshus-, Rustad- og Splitkeinski. Noen godbiter fra Føtliens skisamling er utstilt  i kjelleren på skimuseet.

Gave.jpg

Gave til skimuseet fra takknemlige selgere. Neste år håper ekteparet Fløtlien, som er aktive i Ringsaker pensjonistlag, å få arrangert pensjonisttur til Rindal.