Baking 1

Godt i gang med julebaksten!

Det er november før vi vet ordet av det, så det er kanskje på tide å komme i gang med julebaksten, folkens! Rindal skimuseums venneforening er "firrifårråinn" og har hatt bakedager de siste to ukene. Vel 300 tynnlemser ligger no klar i fryseboksen i påvente av Rindalsmessa.

Tynnlemse til lutefisken

Den tradisjonelle julekveldsmaten i Rindal er forholdsvis enkel: Risengrynssuppe og lutefisk. Men mens de fleste andre vil ha flatbrød til lutefisken, er det et must for rindalingen å ha tynnlemse. Da lages det "bætta" på følgende vis: En river av et stykke lemse, legger på litt potetstappe, lutefisk og godt smør, og ruller det godt sammen før det smettes inn i munnen. - Og med heimbrygga Tomtenøl til smaker dette himmelsk, i hvert fall for en rindaling.

Med smør og sukker, evt. sirup på kan samme lemsa også med fordel brukes som kaffemat.

Til salgs på Rindalsmessa

De færreste baker tynnlemsa sjøl no for tida, derfor er det alltid stor rift om tynnlemsene som er til salgs på messer før jul. Skimuseets venner har tatt ansvar og bakt opp et lite lager som kommer for salg på Rindalsmesssa 2. helga i november. En regner med at vel 300 lemser vil gå som varmt hvetebrød når Rindalsmessa åpner dørene. For damene presiserer at her tas det ikke imot forhåndsbestillinger, her gjelder det å komme først til mølla!

Inntekta går, som i alt museumsvennene foretar seg, til skimuseet.
Løp og kjøp!

Baking 2.jpg
Den ene kjevler og den andre steiker. Med tre slike bakelag går det unna! Her: Brit Stokke, 86 år, kjevler og Inger Haltli passer takka.

Steking.jpg
Sigrid Nerbu legger leiven forsiktig ned på takka.

Pakking.jpg
Ann Elin Brønstad, Ragnhild Bolme og Brit Stokke pakker.

Tikaffe 2.jpg

Det sosiale er også viktig, så 10-kaffe må det være. Sigrid Nerbu, Margret Meland, Ann Elin Brønstad, Brit Stokke, Ragnhild Bolme, Inger Haltli og Dagny Karlstrøm.

 

Tekst/foto: Anne S.