Eva Sande Arild Hoksnes Sigmund M Trønsdal og Atle Fransen

Godt møte om sunt bondevett

Møtet om sunt bondevett i Surnadal onsdag kveld ble arrangert av Møre og Romsdal bondelag i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning - HMS. Det var et godt møte med tre ulike foredragsholdere som satte fokus på mental helse i landbruket.

Atle Frantsen fra Møre og Romsdal bondelag ledet møtet. Dette var det siste i en serie på tre slike møter rundt om i fylket.

Odd Christian Stenerud er melkeprodusent på Godøya. Han fortalte om sin erfaring ”Jeg så veggen, men møtte han ikke”. Eva Sande ved Midtnorsk HMS-senter i Surnadal snakket om hvordan man kan takle med- og motvind. Motivator og kåsør Arild Hoksnes fra Aukra, tidligere kjent fra NRK, tok for seg et mentalt treningsprogram for bønder.

Odd Christian Stenerud.jpg
Odd Christian Stenerud med "Jeg så veggen, men møtte han ikke"


Odd Christian Stenerud har hatt et svært aktivt liv både innen jobb og fritid. Sammen med kona driver han gård med 50 melkekyr. Han har vært ordfører i Norges Bondelag og har hatt en rekke verv i lokalmiljøet. I tillegg har han en familie å ta seg av. Han fortalte åpent og ærlig om sine opplevelser da det en dag ble for mye, og han nesten møtte veggen.

- Jeg var vant til å føle at kroppen var som en buldoser, det var bare å kjøre på, sa Stenerud. Men på et tidspunkt merket han at det begynte å bli nok. Plutselig var han helt tom for energi. Han forsto etter hvert at han måtte lære seg å si nei, og en del endringer måtte gjennomføres i hverdagen. Det tok lang tid å komme seg ut av problemene, fortalte han.

Stenerud kom med en rekke gode råd til bøndene når det butter imot:

- Stopp opp! Tenk over hva som skjer, og hva som betyr noe for deg.
- Snakk om det! Snakk med noe du har tillit til. Benytt deg gjerne av de profesjonelle rådgiverne vi har rundt oss.
- Gled deg over det du har fått gjort! Fokuser på det positive, og ikke tenk så mye på det du ikke rakk.
- Sett av tid til å pleie forholdet! Bruk tid på hverandre.

Stenerud oppfordret også til å ha øye for andre i bygda som kan trenge en oppmuntring eller noe å snakke med.

- Ikke vær redd for å ta kontakt når du ser noen som trenger det, sa han

- Sjøl om det er tungt og vanskelig så vil det med god hjelp gå oppover, sa Odd Christian Stenerud. - Men dette kan ta lang tid. Derfor er det så viktig å stoppe opp før det går for langt. Husk at det er dyrt å bli sykemeldt!

Eva Sande 2.jpg

Eva Sande fra Midtnorsk HMS-senter snakket om deres erfaring med bønder gjennom mange år. I 2004 mottok Midtnorsk HMS-senter "Jobb for livet-prisen" fra Rådet for psykisk helse. I samarbeid med Oddvar Pedersli arrangerte senteret på den tida en rekke temakvelder om psykisk helse for bønder.

Midtnorsk HMS-senter har hovedkontor i Surnadal. Sigmund Moen Trønsdal er med som HMS-rådgiver for landbruket.

Senteret har blant annet en målsetting om å få til mer åpenhet og trygghet rundt det å slite psykisk. Og forebygging er svært viktig.

- Faktisk rapporterer 50% av alle bønder at de av og til sliter psykisk, sa Eva Sande.

Å være bonde har blitt et ensomt yrke. Bonden må bekle mange ulike roller, og han må være selvstendig. Ofte er han kanskje for selvstendig til å be om hjelp når han trenger det.

Eva Sande.jpg
Eva Sande fra Midtnorsk HMS-senter
 

Eva Sande snakket om varsler på negativt stress, som grubling, bekymringer eller følelse av håpløshet. Man bør også være oppmerksom på tegn hos andre, tegn på at noe kan være galt.

Hun kom også med noen enkle råd for god helse:

- Gjør noe sosialt
- Ta deg en pause
- Ta initiativ
- Gjør noe du liker
- Sørg for å få nok og riktig mat, og nok søvn

Bare det å gå en tur kan hjelpe mye for å klare opp tankene.

Sigmund Moen Trønsdal orienterte om en gratis hjelpetjeneste som Norsk Landbruksrådgivning - HMS har for krisesituasjoner. Det kan være situasjoner forbundet med psykiske problemer, men også plutselige hendelser som brann eller ulykker. Tjenesten er tilgjengelig både for medlemmer og ikke-medlemmer, og den er altså gratis.

- Vi prøver også å følge med når ting skjer, og tar kontakt for å spørre om vi kan hjelpe til med noe, sa Sigmund Moen Trønsdal.

Arild Hoksnes_690x476.jpg
Humorist og foredragsholder Arild Hoksnes


Arild Hoksnes er kjent fra NRK. Han arbeider nå med rådgivning og teamutvikling i bedrifter, ledercoaching og foredragsvirksomhet. Han holdt et energisk og humoristisk foredrag for forsamlingen.

- Det begynte med et spørsmål om jeg kunne lære bort hvordan man kan være trygg på en scene, fortalte Hoksnes. I 2004 tok han mastergrad i relasjonsledelse med spesialisering i motivasjon på NTNU.

Mange trener fysisk, men ikke så mange driver med mental trening. Man bør gjerne drive "mental kondisjonstrening", mente Arild Hoksnes.

Hoksnes fortalte om at han har intervjuet flere vellykkede innovatører, og spesielt spurt dem hvordan de hadde tenkt for å lykkes slik som de gjorde. Her oppdaget han flere felles faktorer, som det var interessant å høre om. Med dette som utgangspunkt kunne han gi mange gode råd om mental trening.
 

"Hvis verden hadde vært styrt av revisorer så hadde ingenting skjedd" - Arild Hoksnes


Et av fellestrekkene hos de vellykkede innovatørene var at de hadde opplevd sosial støtte, fortalte Hoksens. - En tanke som har slått meg er at mangel på sosial støtte kanskje noe som mange norske bønder sliter med i dag?

Et gjentagende budskap innen mental trening er det å tenke positivt. "Skal jeg ta fatt på den lange bakken med tanken på at dette blir tungt, eller skal jeg bare gå den og være glad?"

- Idrettsutøvere på høyt nivå driver mye med mental trening, sa Hoksnes. - De tenker ikke konsekvens. De gjør arbeidsoppgavene sine! Skiskytteren tenker "Nå vil jeg treffe" for hvert enkelt skudd. Han kan ikke tenke "Nå må jeg ikke bomme", for da blir det bom! Hjernen tenker nemlig i bilder, og den får ikke med seg ordet "ikke". - Ordet "ikke" er farlig!

- Se for deg det du vil skal skje, sa Hoksnes. - Det virker faktisk! Det er veldig bra å innbille seg ting, men lag for all del ikke skrekkfilm!

Hoksnes sammenlignet hjernen med Google. Det vi har fokus på, det ser vi mer av. Velg derfor å "google" på positive ting.

Et annet godt råd er å sette seg ned hver kveld og skrive en logg over hva som gikk bra i dag. Etter en uke kan man ta fram loggen og se hvor bra den siste uka har vært. Alt som er skrevet ned gir sterkere inntrykk i hjernen. Så du må slåss med hjernen for å lære den å fokusere på det positive.

- Det er viktig å gi tilbakemeldinger til andre, sa Arild Hoksnes. - Både ros og konstruktiv kritikk er bra. Folk får følelsen av å bli sett.

- Og det er med mentalt trening som med fysisk trening, det er viktig å gjenta og gjenta og gjenta, avsluttet Hoksnes.


Bildet øverst: Eva Sande, Arild Hoksnes, Sigmund Moen Trønsdal og Atle Frantsen