hjort1979-1

Hjortebildet nok en gang

Edgar Kattem har en kommentar - og litt mer historie - omkring navnekrediteringen etter at Anders Todal skrev om saken på Rindalsnytt i dag, heter det på Trollheimsporten i april 2006 - les hva Anders og Edgar skreiv om den gangen:

Edgar Kattem har en kommentar - og litt mer historie - omkring navnekrediteringen etter at Anders Todal skrev om saken på Rindalsnytt i dag - men først til det Anders Todal skreiv:


 
Førstegangsleseren av Trollheimsporten heter Anders L. Todal, mangeårig journalist i Tidens Krav (også her i dalføret). Han har en kommentar til "gammelbildet" som sto på Rindalsnytt 9. april - om hjorten i Rørdalen - og en hilsen (datert 10.4.): Først litt skryt. For første gang har jeg vært innom Trollheimsporten. Bedre sent enn aldri, og det var en gledelig og positiv opplevelse. Du verden for en informativ og fin måte dere presenterer bygda og kommunen på. Verbale blomster er altså avsendt.
Så til min gamle gode kollega Edgar Kattem. Han fikk sine kroner for sine bilder av hjortene som står omtalt under vignetten "Rindal for 27 år siden" - men det sto altså mitt navn under, og det er riktig. Men Kattem blingser nok litt. I den redaksjonelle verden var det nok for 27 år siden den redaksjonelle ledelse som tar avgjørelsen vedr. Salg av bilder - og ikke en arme leder på et avdelingskontor. Så at fotografen ble hetende Anders og ikke Edgar, vil jeg ikke ha skylda for. Edgar Kattem fikk i alle fall pengene. Ellers ønskes både kjente og ukjente god påske.

Hilsen Anders Todal

 
Beklager, Anders Todal!
Når jeg leser kommentaren du har til det gammelbildet som sto på Trollheimsporten like før påske må jeg gi deg rett i at dette kunne misforstås. De siste setningene i bildeteksten var unøyaktige - og for så vidt helt unødige for selve bildet. Det har aldri vært i mine tanker at du hadde  "skyld" i dette. Vi to som "opplevde" dette her minnes naturligvis denne historien. Men for andre lesere av Trollheimsporten er det naturlig nok ukjent stoff og kan derfor misforstås. Og det beklager jeg, Anders!
Men siden dette emnet først er kommet på banen, kan jeg kanskje få lov å fortelle hele historien bak bildet? Jeg er så heldig (eller uheldig??) at jeg i alle år har skrevet dagbok, og etter å ha lest kommentaren din så moret jeg meg med å finne fram dagboka fra 27 år tilbake for å lese det jeg noterte den gangen....
Det var omkring to år før jeg ble fast ansatt i Tidens Krav, nemlig lørdag 17. februar 1979. En travel dag, først fotografering på klubbmesterskap i langrenn for Rindal IL ved Torhall. Så kjørte jeg opp til Rørdalen og tok bildene av hjortekalven. Fire dager seinere, onsdag 21. februar, sto bildet på trykk i TK. På førstesida til og med! Dagen etter, 22. februar, har jeg skrevet dette i dagboka: - Ble oppringt av Anders Todal like før matpausen. Han spurte om det var i orden at bildet av hjorten hos Erling Møkkelgård ble brukt i ukebladet Se og Hør. Dette sa jeg naturligvis ja til.......
Så er det "stille" i dagboka omkring denne saken helt fram til lørdag 3. mars. Da var jeg nedi Grytafeltet på "rypefest" hos gode venner. Da det lei ut på kvelden besøkte jeg Anders Todal. Da fikk jeg, for eneste gang, se bildet mitt på trykk i Se og Hør. Hadde jeg ikke sett det akkurat da, hadde jeg aldri vist at det sto feil navn under det. Jeg husker også at jeg fikk forklaring på dette, og det var visst nok at det var levert to bilder fra TK til Se og Hør omtrent samtidig. Ett av dem tatt av meg, og ett tatt av Anders Todal. Under bildet "mitt"  bilde sto det Anders Todal og under Anders sitt bilde ingen ting! Så denne feilen den ble begått i Oslo i redaksjonen i Se og Hør.
Seinere fikk jeg betaling for bruk av bildet, så alt gikk korrekt for seg.
Så nok en gang, gamle og gode arbeidskamerat. Beklager om det kunne se ut som om jeg ville legge noe skyld på deg. Det var ikke meningen.
 
Vennlig hilsen
Edgar Kattem.