Hølstoen%201

Edgars fotoarkiv ruller videre

Hølstoen for 39 år siden - 15. september 2007

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 2!

Hølstoen mai/juni 1968.

Hølstoen før utbygginga
Det har vært noen bilder av Hølstoen på Trollheimsporten denne sommeren. Her er to bilder jeg tok sommeren 1968, slik elva og fossen var før dammen kom. Det er tatt på konfirmasjonsdagen i Rindal 1968. Jeg var på konfirmasjonsselskap til søskenbarnet mitt, og i løpet av dagen nyttet noen av gjestene høvet til å kjøre bortover Hølstovegen som var helt ny da. Vegen var ennå ikke heilt ferdig, vi måtte gå de siste to hundre metrene eller så. Bildene ble tatt med et billig "postordrekamera" og med diasfilmen Agfa CT18. Den ga ofte et forferdelig blåstikk, slik som disse bildene. I tillegg var bildene svært utbleket da jeg fann dem fram no nesten 40 år seinere. Prøvde etter beste evne å få dem brukbare att - uten å ha lykkes helt. Men håper at de er såpass at de kan vises på nettet.
   Når dere er bortmed Hølstoen, så kan dere se på det breie berget, på begge sider av elva der fossen renner ned. Mens bygginga av dammen pågikk, var det en av ingeniørene som sto for det arbeidet som spurte Lars I. Heggem (Granmo) om hvor stor Rinna kunne bli. Da svarte Lars at han to ganger i sitt liv hadde sett elva så stor at vatnet rant over hele det breie berget. Da såg ingeniøren på Lars, ristet på hodet og sa "tøys". Men det skulle treffe seg slik at da hausten kom, vart det en uvanlig stor flom. Rinna  flomma over hele berget, slik Lars hadde sagt. Arbeiderne vart evakuert og mye av forskalingene til dammen reiste. Det var rester av forskalingsmaterial å finne langs Rinna i lang tid etterpå, kan jeg minnes. Så ingeniøren fikk erfare at det var ikke bare tøys det som Lars fortalte.
 
Til venstre ser vi Langvassbekken renner ut i Rinna. Lenger opp mot fossen, på høgre sida,
kom Heimre Stormyrbekken og rant ut i elva.