Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten
Høykjøring på gammelmåten - gammelbildet uke 42
Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Sjå også Edgars fotoarkiv 3! Der finner du dette stoffet! Edgars Fotoarkiv 1 og Edgars Fotoarkiv 2. Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.
Høykjøring 1979
Disse bildene tok jeg "på heimebane" seint på høsten 1979. De viser Anders Grytbakk som lesser høy på flatvogn med høygrinder. Jeg drev på med å snekre innvending på huset som da sto halvferdig, så det var stort sett sysselsettingen min etter arbeidstid den høsten. Dette var den tida da jeg gikk og drømte om å bli en flink naturfotograf! Og ett trinn for å oppnå det målet var at jeg kjøpte meg et 400 mm teleobjektiv. Tenkte at alt var så mye enklere bare en fikk tak i bedre utstyr. Ganske snart oppdaga jeg det at det nok hadde vært bedre å lære litt mer om praktisk fotografering før jeg gikk til innkjøp av avansert utstyr. Men det er ei anna historie!
En ettermiddag på seinhausten 1979 fikk jeg sjå at Anders Grytbakk dreiv på med å lesse opp et høylass fra høylåven som sto austpå Høyløholtet. Så det ble han som ble et av de første motivene jeg fotograferte med det nye teleobjektivet. Jeg tok med meg kamera og stativ og satte det opp bak det gamle Steinrå-fjøset. Der brukte jeg det meste av en filmrull for å prøve det nye vidunderet - og noe av resultatene ser dere her. Det er nok ikke rette måten å gjøre det på dette her, å ta bilder av folk på lang avstand og så offentliggjøre det etterpå. Men jeg kan ikke forstå at disse bildene skal være verken krenkende eller provoserende, så jeg tar sjansen på å legge det ut på nettet som en dokumentasjon på arbeid i "vår nære fortid".
Hvordan det gikk med teleobjektivet? Det viste seg snart at det var en bominvestering, tok vel ikke så mange hundre bildene med det før det ble lagt bort for godt. For noen år sida solgte jeg det via auksjon på internett, og en kar i Steinkjer fikk tilslaget. Det var i alle fall ikke noen utslitt vare han kjøpte!
Hesten har fått litt høy å ete på, og venter tålmodig ved høylåven ved Høyløholtet
Så dukker Anders Grytbakk fram i låvegluggen. Med høygaffelen kaster han høyet ned i høygrinda
Høyet må trøs sammen for å få plass til mest mulig oppi høygrinda.
Dette bildet bildet setter jeg mest pris på sjøl! Det viser litt av teknikken med å "trø oppi grindå". En trør med eine foten langs kanten av høygrinda mens en henter løst høy fra midten av vogna og trør det ned langs kanten. Dette for å få lasset så kompakt som mulig. Jeg er sikker på at de som har prøvd dette minnes dette "knepet".
Høyløholtet 2008. Slik ser det ut i dag, når en fotograferer fra omtrent samme plass. Låven er borte for lenge sida, og området er for tida preget av anleggsdrift på grunn av bygging av kraftverk. Når det hele er planert ut att og isådd så blir nok profilen på Høyløholtet noe forandret.