styret 2019

Uttale fra Rindal pensjonistlag:

Hvordan lever eldre hele livet i vår kommune?

I januar 2019 ble eldrereformen «Leve hele livet» rullet ut i landets kommuner. «Leve hele livet» handler om det som er viktigst i livet; fellesskap, aktivitet, deltakelse, forebygging, god mat og riktig helsehjelp. Det meste av ansvaret for å gjennomføre reformen er lagt på kommunene, men pårørende, frivillige og de eldre selv må også ta i et tak. Å planlegge for egen alderdom gjennom tilrettelegging av egen bolig, investering i venner og sosiale nettverk, samt å opprettholde best mulig funksjonsevne gjennom et aktivt liv, er en viktig del av reformen.

Reformen er et spennende og godt prosjekt, men det forutsetter at kommunene både økonomisk og organisatorisk blir satt i stand til å klare den relativt store jobben som ligger i å innføre reformens gode intensjoner. Det innebærer også at vi eldre skal være trygge på at vi får den hjelpen vi trenger, når vi trenger det. Reformen slik den foreligger skal gjennomføres uten ekstra tilskudd til kommunene. Kan vi da forvente å leve hele livet trygt og godt i vår kommune, nå og i fremtiden?

Rindal pensjonistlag er klare på at skal vi lykkes i dette arbeidet, må vi allerede ved reformens start involvere de eldre selv, frivillige og pårørende. Vi må sørge for at alle eldre får brukt ressursene sine og dekket behovene sine, uansett hvor de bor.

Pensjonistforbundet er den største pensjonistorganisasjonen i landet og en naturlig samarbeidspartner for kommunene og eldrerådene i dette arbeidet. Vi er derfor glad for at Råd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne (Eldrerådet) har invitert oss til informasjonsmøte om reformen i mai. Vi kan være en god samarbeidspartner når kommunen skal kartlegge behov og foreslå løsninger.

Rindal, 13.05.2019

Pensjonistforbundet
Styret i Rindal pensjonistlag
Helene Marie Nergård