Klesvask 2

”I gamle dager” på museet

Skoleformidling har vært i fokus på Rindal skimuseum de siste ukene. Flere klasser har vært på besøk og har fått et lite innblikk i hvordan det var å leve i gamle dager.

Det er ikke lett for dagens barn å forestille seg hvordan det var å leve og bo i gamle dager, uten strøm, uten telefon, TV, Ipad og Internett, men etter de siste ukenes museumsbesøk har de kanskje fått et lite innblikk i det, selv om aktivitetene de fikk del i, nok mest ble oppfatta som en leik.
 

Aktive museumsvenner

Rindal skimuseum har en dyktig og aktiv venneforening, som tar aktivt del i alt som foregår på museet. Venneforeninga har tirsdager som fast møtedag på museet, og de siste ukene har de nærmest bodd på husmannsplassen Stokke og tatt i mot skoleklasser som har fått delta i arbeid og aktiviteter som hører en svunnen tid til. Museumsvennene har vært kyndige veiledere i alt fra gammeldags klesvask til såpeboleblåsing, hjulvisping, vedsaging og bollesteiking i vedovn.
Og dette samarbeidet mellom generasjoner går knirkefritt og er tydeligvis til gjensidig glede.

Såpebobler.jpg


Såpebobleblåsing

I gamle dager, da det ikke fantes verken Ipad, mobiltelefon eller TV, da museumsvennene var barn, måtte ungene finne på ting sjøl. En morsom og billig aktivitet var å blåse såpebobler, det som trengtes var bare ei tom trådsnelle og litt såpevann. Foregikk dette inne, kunne det bli litt søl, men på museet holdt vi til utendørs, der vi kunne søle omsalaust, og aktiviteten foregikk med stor iver og til stor begeistring!
 

Lars Ola[1].jpg

Daniel[1].jpg

Hyllkak’ og bolla’ steikt i vedovn

Når du ber deg gjester, må de naturligvis få servering. På museet er det gjerne hyllkak’ steikt på takke, det liker de aller fleste ungene godt. En av gjestene påstod til og med at han kunne spist hundre millioner hyllkakå! I tillegg har museumsvennene steikt boller i vedovn, helt uten strøm, disse gled også ned på høgkant.
 

Hyllkak 1.jpg

Hyllkak 2.jpg

Boller i ovn.jpg

Sagbukken og slipesteinen

var et nytt bekjentskap og nye begreper for ungene. Å dra slipestein var gjerne barnearbeid før, - både tungt og kjedelig. Populært å prøve dette også!
 

Sage ved[1].jpg

Vedsaging.jpg

Kvesse øksa_700x512.jpg
 

Uten støm
Før, da en ikke hadde mixmastere og kjøkkenmaskiner måtte en bruke hjulvisp når en skulle piske krem til bløtkaka. Her brukes  såpevatn for å demonstrere dette.


Hjulvisp 1.jpg

Såpeskum.jpg

Klesvasking med balje og brett

Å vaske klær uten vaskemaskin med balje og vaskebrett og heimsåp’ var strevsomt.  Men ungene går løs med liv og lyst på denne oppgaven også.

Og etterpå skal klesvasken henges på snora, i en ikke helt tilfeldig rekkefølge. Her gjelder det noen absolutte uskrevne regler. Vasken skal henges pent opp, underbuksa skal absulutt ikke henge ved sida av kaffeduken, og i helga skal det ikke henge klesvask ute!  
 

Vaske klær.jpg

Klesvask 2.jpg

Henge opp klær.jpg

Klesvask 1.jpg

Klesvask.jpg

Husk og ta inn klesvasken til helga!

(Og legg merke til at nesten alle ungene har lue på.- Midt i juni!!)