Lørdag
Lørdag Skyet
-2°
Skyet
Flau vind
Søndag
Søndag Lettskyet
Lettskyet
Svak vind
Lille juleaften

Edgars fotoarkiv fra 23. desember 07

Is og julever - lille julaften 2007

Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3! Sjå også Edgars Fotoarkiv 1 og Edgars Fotoarkiv 2. Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.

Har du kommentarer eller innspill til dette fra fotoarkivet ti Edgar Kattem - bruk redaktor@trollheimsporten.no.


Solid is på Gryta. Og isen henger "i lufta" over vatnet. Det har vært kjøving i bekken.

I fjor vinter var det knapt is på Gryta og Surna her nede i Bolme, ikke mange døgn med islagte bekker var det. I vinter har det heile starta meir normalt, med is på elva og Gryta og andre bekker. Men fra høgere områder i marka og fjellet blir det meldt om åpne bekker og overvatn, i alle fall bare kort tid før jul. Dro derfor ut med kameraet for å dokumentere dette sjeldne fenomenet - en islagt bekk.
 
 
 
Som en kan sjå på bildene av isen på Gryta lille juleaften så har det vært "kjøving" i bekken mens isen la seg. Så har vatnet funnet seg veg under isen att, og islaget henger att i lause lufta høgt over vatnet. Dette er et av naturens fenomen jeg aldri slutter å undre meg over. Dette at isen stiger og stiger mens det fryser til, og vatnet følger etter. Det flyter oppå isen og isen fryser høgere og høgere opp i bekkefaret. Så plutselig skjærer vatnet seg ned under isen, og isen henger att høgt over vatnet på botnen av bekkefaret.
 
Det er sikkert og visst at juleveret har variert gjennom tidene. Har noen fulgt med i spalten "For 50 år siden" i Sør-Trøndelag? Der sto det at like før jul i 1957 var folk bekymret for at det ikke vart noen julesnø dette året. Jeg minnes faktisk denne jula for 50 år siden. Far rulla sammen nettingen på utgarden i beitet på garden på formiddagen juleaften det året. I fint og mildt ver. Da han kom inn sa han: "Det her skoill e ha skreve opp". Olaf Storli tok fram hest og plog i romjula og pløyde, for å ha det å seie at han hadde pløyd i romjula. Jeg minnes og at bestefar fortalte at han hadde snakke med John O. Helgetun i Jøssålia (Post-Jo som vi kalla han). John var visstnok som ei levende historiebok, og bestefar spurte han om han kunne minnes at det hadde vært bar mark heilt til jul før. Og Jo svarte: "Ja e minnes fleire gonga at det he vårre bært te jul, men det her e første gongen e kan minnes at det er bært heilt te høgste fjell te jul".
 
Ja slik var det før jul i 1957. Er det noen som minnes etterjulsvinteren 1958? Vart det mye snø etter jul?
 
Det veksler mellom åpne partier, blankis og solid snødekt is.
 
En rev har kryssa isen på Gryta. Og sjøl revelabber kan gli når det er "oinn-hålt".