3

Kulturvandring i Åsmarka

Tirsdag kveld arrangerte Stangvik Historielag kulturvandring i Åsmarka. Uten de helt gode værutsikter var 16 deltakere møtt opp da kjentmann Oddvar Kvande ønska velkommen på Åsen. Vel oppe på Åssetra og etter pause vart det stemning for å forlenge turen til trimposten på Skjennå.
Veien ned gikk om Grønkrokdammen, som er et minnesmerke etter ei storsatsing i kraftutbyggingens barndom. I 1930 vart Litj-Grytå demt opp til magasin for Vaseng og Sæter kraftlag. Dette anlegget skulle forsyne området frå og med Nedre Sæter og til og med Surnadal Hotell med kraft. Grønkrokdammen var 75 meter lang og mellom 4 til 6 meter høg. Mange tusen kubikkmeter med myr og jord var byggematerialer. Med de hjelpemidler som eksisterte på denne tida var dette litt av et arbeidsstykke. Høsten samme året vart lukene av enn eller annen grunn stengt. Det kom stridt høstregn og dammen fyltes fort opp. Stein var framkjørt til plastring av dammen, men var ikke lagt på plass. Resultatet vart at dammen svikta og vatnet brøt gjennom.

Tekst/foto: Lars Gudmund Røen

Klikk på bilda og se de større og som bildeserie!
1
Kjentmann Odvar Kvande ved Åssetra. Stangvik Historielag har et prosjekt gående med skilting. Åssetra har fått sitt skilt og flere skal settes opp utover sommeren.
3
Pause på Åssetra. Fra venstre Gunnvor Kvande, Marit Haugen, Ivar Barlaup, Magni Haugen, Brit Hansen, Anders Nordvik, Sigrid Ørsal, Gudrun Bele, Vidar Sogge, Marit Sanden Søyset, Oddvar Kvande, John Arve Haugen, Magne Hansen, Ove Magne Aasen og Joar Østbø.
4
Trimposten på Skjennå. Sterke vindkuler fra nordvest.
2
Nedover fra Skjennå. Storslettet fellesbeit til vestre og Skeisnebba til høyre. Skuleområdet på Øye og kirka midt på bildet.
6
Oppe på Grønkrokdammen.
5
Steinen som skulle brukes til plastring av Grønkrokdammen kom aldri på plass.....